Jasno
18°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Stredoveký poklad v potopenej lodi nemá páru: Vedci sú v eufórii
Zdielať na

Stredoveký poklad v potopenej lodi nemá páru: Vedci sú v eufórii

Pozrite si tiež archívne video o najstaršom vraku lode.

Mnohé z artefaktov sa zachovali v dobrom stave, čo výskumníci neočakávali.

Rozsiahle vykopávky vraku kráľovskej vlajkovej lode Gribshunden odhalili množstvo nových nálezov: nové poznatky o platformách vojnových lodí a unikátnu truhlicu so zbraňami z neskorého stredoveku.

Výskum sa uskutočnil v spolupráci s podmorskými archeológmi zo Södertörnskej univerzity a CEMAS/Inštitútu archeológie a starovekej kultúry na Štokholmskej univerzite.

Loď Gribshunden (známa aj ako Griffin alebo Griffin-Hound) bola vlajkovou loďou dánskeho kráľa Jána I. (1481 - 1513), vládcu Kalmarskej únie. Dánska vojnová loď Gribshunden sa potopila pri pobreží Švédska v roku 1495. Vrak objavili športoví potápači v 70. rokoch 20. storočia, ale výskumníkom bol sprístupnený až v roku 2000.

Posledné terénne práce na vraku sa uskutočnili v máji minulého roka. Výskumný tím pod vedením Johana Rönnbyho, profesora na Södertörnskej univerzite, a Rolfa Warminga, doktoranda na Štokholmskej univerzite, použil podvodné kamery a 3D fotogrametrickú technológiu na preskúmanie a zdokumentovanie zvyšku pozostatkov lode.

Medzi najdôležitejšie výsledky výskumu patrí objav drevenej vojnovej truhlice, analýza pancierovania a lepšie pochopenie nadstavby lode.

Objav truhlice bol jedným z najvýznamnejších objavov počas nedávneho ponoru. Obsah "truhlice so zbraňami" identifikovali po tom, ako z nej urobili fotografie s vysokým rozlíšením. Ide o truhlicu Zeug, debnu s náradím na uskladnenie a výrobu munície, ktorá, ako vieme z dobových ilustrácií, často sprevádzala armády na bojiskách.

"Obsah truhlice je silne skorodovaný, ale zdá sa, že pozostáva z niekoľkých rôznych predmetov zasadených do väčšej skorodovanej železnej kôry. Kôra obsahuje niekoľko kúskov ostrého kremeňa, ktoré by sa dali interpretovať ako súčasť kanistrovej munície... V severnej polovici pozostatkov možno rozoznať dva podlhovasté kusy oloveného plechu s niekoľkými otvormi na okrajoch (pravdepodobne pre ľahšiu manipuláciu počas procesu odlievania) a najmenej tri kamenné formy na olovené guľky rôznych kalibrov. Formy boli určené na malé zbrane, ako sú ručné zbrane, ale aj na výrobu projektilov pre strelné zbrane väčšieho kalibru, pravdepodobne arkebuzy alebo menšie samonabíjacie zbrane."

Formy sa používali na výrobu projektilov.

Truhlica a jej obsah pravdepodobne patrili nemeckým žoldnierom, ktorí boli na palube, keď sa loď Gribshunden potopila. Ide nepochybne o významný nález stredovekej vojenskej techniky.

Zmapovaním vraku výskumníci identifikovali významnú časť lodnej nadstavby, ktorá sa zachovala napriek tomu, že drevo bolo rozštiepené a rozptýlené na morskom dne. Tieto drevá by mohli výskumníkom poskytnúť dôležité informácie o tom, ako vyzerala nadstavba, a teda aj vojenské schopnosti vojnovej lode.

Okrem potápačských prác sa uskutočnila aj štúdia, ktorá zahŕňala kusy predtým nájdených šindľov poštového vozňa. V spolupráci s profesorkou Kerstin Liden z Archeologického výskumného laboratória na Štokholmskej univerzite výskumníci zistili, že kruhový výplet mal niekoľko vlákien a spôsobov konštrukcie, čo naznačuje, že bol niekoľkokrát opravovaný. Takéto hauberky alebo poštové košele mohli podľa veľkosti zachovaných krúžkov obsahovať až 150 tisíc krúžkov.

Počas predchádzajúcich ponorov pod vedením profesora Johana Rönnbyho sa našla raná strelná zbraň a nádoba na pitie a výskum naznačuje, že loď bola pravdepodobne postavená v južnom Holandsku. 

Súvisiace články