Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rozprávkové bohatstvo: Na potopenej lodi našli poklad v hodnote miliárd dolárov
Zdielať na
Video

Rozprávkové bohatstvo: Na potopenej lodi našli poklad v hodnote miliárd dolárov

Zdroj: Armada de Colombia

Galeónu San Jose potopili Briti začiatkom 18. storočia a do morských hlbín si so sebou vzala obrovské množstvo pokladov. O stáročia neskôr bol vrak objavený a kolumbijská armáda zverejnila doteraz nezverejnené zábery pokladu.

San José je nepochybne jedným z najcennejších vrakov na svete a podľa tlačovej konferencie, na ktorej boli snímky vraku galeóny prvýkrát zverejnené, sa v tejto oblasti našli aj dve ďalšie lode, informuje Business Insider. Španielska galeóna San José vyplávala s obrovským pokladom, keď ju v roku 1708 potopili lode britského námorníctva počas španielskej vojny o dedičstvo. Plachetnica so 64 delami viezla asi 600 ton pokladov vrátane zlatých, strieborných mincí a smaragdov za úžasnú cenu 17 miliárd dolárov, pričom na palube mala asi 600 ľudí.

Miesto posledného odpočinku vraku bolo dlho neznáme, no kolumbijskí námorní dôstojníci ho napokon v roku 2015 objavili pri pobreží Cartageny, ale presné miesto zostalo utajené. Na tlačovej konferencii, ktorú si môžete pozrieť vo videu nižšie, kolumbijský prezident Iván Duque Márquez ukázal svetu nikdy nevídané poklady.

Na záberoch sú zlaté mince, čínsky porcelán, meče a delá. Podľa Duqueho teraz plánujú poklad vytiahnuť, zároveň  by chceli výkopové práce zabezpečiť aj z finančného hľadiska. Mimochodom, zábery vyhotovilo neznáme diaľkovo ovládané, high-tech zariadenie, ktoré sa k vraku potopilo do hĺbky asi 1 kilometer. Zábery sú také čisté, že vidno aj nápisy na kanónoch – podľa nich boli odliate v roku 1655 v španielskych mestách Sevilla a Cádiz. Počas skúmania vraku, objavili aj dva ďalšie vraky: koloniálnu loď a škuner, pochádzajúce pravdepodobne z roku 1800.

San José je od svojho objavenia v roku 2015 predmetom ozajstnej právnej vojny – Kolumbia požaduje trosky aj náklad, no Španielsko má iný názor, pretože verí, že loď bola pôvodne ich majetkom, na čo sa odvoláva dohovor UNESCO o kultúrnom dedičstve pod vodou. Jej náklad je však aspoň čiastočne korisťou z rôznych juhoamerických krajín, ktoré si teda môžu nárokovať aj poklad.

Súvisiace články