Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hľadali sme doteraz Atlantídu na nesprávnom mieste? Pri pobreží Anglicka našli niečo veľmi zvláštne
Zdielať na
Video

Hľadali sme doteraz Atlantídu na nesprávnom mieste? Pri pobreží Anglicka našli niečo veľmi zvláštne

Zdroj: Oliver Beck

Nie je novinkou, že more je schopné obrovského pustošenia pozdĺž pobrežia.

Existencia legendárnej Atlantídy je známa od starovekého gréckeho filozofa Platóna (4-5 p.n.l.). Rozprával o tajomnom ostrove alebo kontinente, ktorý bol domovom vysoko rozvinutej civilizácie, no bol takmer cez noc zničený, možno práve v dôsledku ťažkej prírodnej katastrofy.

Väčšina ľudí stotožňuje sopečné súostrovie Santorini v Grécku s bájnou Atlantídou, pretože podľa Platóna sa nachádzalo za Herkulovými stĺpmi (tj. Gibraltárskym prielivom). Čo ak sme však doteraz slová antického filozofa nesprávne interpretovali?

Pri pobreží Britských ostrovov bolo mesto, ktoré pred 650 rokmi pohltilo more, no teraz ho vedci opäť našli. Objav osady s názvom Ravenser Odd by podľa miestnych odborníkov mohol mať podobný význam ako vykopávky starovekých Pompejí.

​Niektorí tiež tvrdia, že v tejto oblasti sa možno nachádzala staroveká Atlantída. Ak Ravenser Odd, ktorý sa stratil v Severnom mori v roku 1362, mohol na stáročia zmiznúť, podobný incident sa mohol stať aj legendárnej civilizácii.

Britská osada už dostala prezývku Atlantída v Yorkshire a kedysi bola hlavným prístavom pre nákladné a rybárske lode. Nachádzala sa vo východnej časti súostrovia, pri vstupe do 62 kilometrov dlhého ústia Humber, čo je skvelá poloha pre hlboký prístup do vnútrozemia.

Dnes však leží hlboko vo vode, asi kilometer od pobrežia Yorkshire. Nedávno objavené tesané kamene a rôzne stavebné pozostatky naznačujú, že možno skutočne našli stratenú osadu, ktorej presnú polohu doteraz len tipovali.

Phil Mathison, ktorý sa podieľal na výskume, obetoval 25 rokov svojho života, aby našiel Ravenser Odd. Teraz hovorí, že ešte v júni sa rozhodne, či je stopa po tajomnom meste skutočne správna. Osada založená v roku 1235 existovala dlhé stáročia a vo svojich dvoch drámach ju spomínal aj William Shakespeare. More už predtým zaplavovalo jej územie a napokon ju obrovská povodeň v roku 1362 definitívne zmyla zo zemského povrchu.

Súvisiace články