Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Sibíri sa nachádza starobylá pevnosť: Ukrýva obrovské tajomstvo
Zdielať na
Chill

Na Sibíri sa nachádza starobylá pevnosť: Ukrýva obrovské tajomstvo

Zdroj: Wikimedia

Pevnosť dáva poriadne zabrať aj archeológom.

Sibír nie je práve miesto, kam sa väčšina ľudí ľahko dostane, a tak z Ruska za Uralom vždy prichádzajú zaujímavé správy. Napríklad o pevnosti nachádzajúcej sa na tajomnom ostrove, ktorá už dlhodobo fascinuje odborníkov.

Por-Bazhyn, ktorý je krásny aj v ruinách, stojí na ostrove v jazere a jeho názov znamená hlinenú stavbu. Archeológovia tvrdia, že ho postavili Ujguri už v 8. storočí a mohol fungovať ako palác.

Do tohto obdobia možno datovať aj vznik Ujgurského kaganátu, prvého štátu ľudí žijúcich v súčasnosti na západe Číny, ktorý však nemal dlhé trvanie, keďže si ho v roku 840 podmanili Kirgizi. Mali smolu, že oblasť ležala pozdĺž Hodvábnej cesty, takže mali na ňu mnohí zálusk.

Por-Bazhyn teda vznikol najskôr ako palác, no neskôr fungoval ako manichejský kláštor, ktorý nakoniec zničili zemetrasenia a požiare. Bývalá východo-západná budova, ktorá v podstate úplne vypĺňa sibírsky ostrov, nemá dnes už takmer žiadne základy.

Keďže leží pánubohu za chrbtom, nie je prekvapujúce, že ho začali objavovať až v 18. storočí. Vážnejšie archeologické výskumy sa začali po druhej svetovej vojne a prebiehajú v podstate dodnes.

V roku 2007 ruiny navštívil aj Putin v spoločnosti monackého kniežaťa Alberta a obom z toho, čo tam videli, behal mráz po chrbte. Nedávno sa tiež objavilo tvrdenie, že toto miesto nebolo len palácovou pevnosťou, ale slúžilo aj na rituálne účely.

Zvláštnosťou Por-Bazhyn je, že pôda podložného ostrova je zamrznutá. Zdá sa, že chlad prispel k tomu, že stavby v priebehu storočí schátrali, ale veľkou záhadou tohto miesta je, prečo nemalo vykurovací systém, keď v ňom ľudia museli znášať tak drsné podmienky.

Súvisiace články