Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čo sa to deje? Na moriach sa objavujú záhadné štvorcové vlny: Sú životu nebezpečné pre človeka
Zdielať na
Video

Čo sa to deje? Na moriach sa objavujú záhadné štvorcové vlny: Sú životu nebezpečné pre človeka

Zdroj: Silas Baisch/Unsplash

Tento jav je zriedkavý, ale smrteľný pre všetkých, ktorí okamžite neutečú.

Fenomén štvorcových vĺn nie je príliš častý, preto bývajú ľudia pri stretnutí s ním celkom prekvapení. Urobili by však lepšie, keby utiekli, pretože sú neskutočne nebezpečné.

Štvorcové vlny menia hladinu morí a oceánov na károvaný obrus, keďže útočia z dvoch smerov naraz, kolmo na seba. Väčšina týchto vlnových systémov sa dostáva aj k brehom, čím ohrozuje kúpajúcich sa, surfistov a námorníkov.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Emily Carey (@emily.carey.906)

​Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať, štvorcové vlny v skutočnosti nevznikajú pod vodou, ale sú spôsobené odlišným pohybom dvoch vodných plôch. Presnejšie povedané, v tomto prípade sa pohyb vody náhle mení, čím vznikajú vlny, ktoré nie sú vôbec vysoké, no o to nebezpečnejšie.

Pod hladinou totiž pôsobia obrovské sily, ktoré dokážu muža strhnúť do vody ako bábku. Stiahnu ho do hlbín, kde sa utopí, alebo ho vrhnú do skál, kde sa rozdrví na smrť.

Na otvorenej vode sa vytvárajú štvorcové vlny, ktoré však môžu zostať silné, aj keď vyjdú na breh. Niet divu, že značná časť stroskotaní lodí je spôsobená práve nimi, hoci sú pomerne zriedkavé a zvyčajne netrvajú dlhšie ako niekoľko minút, no báli sa ich už aj hodiny.

Sú miesta, kde sa tento nebezpečný prírodný úkaz stal turistickou atrakciou, napríklad na ostrove Île de Ré na západnom pobreží Francúzska, neďaleko La Rochelle. Z veže majáka môžete obdivovať štvorcové vlny, ktoré sú niekedy také nízke, že pre tých, ktorí zostali vo vode, nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo.

Ile de Ré

Wikimedia / Michel Griffon

Súvisiace články