Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výskumná loď Nautilus našla v hlbinách Tichého oceánu zvláštny objav
Zdielať na
Video

Výskumná loď Nautilus našla v hlbinách Tichého oceánu zvláštny objav

Zdroj: Youtube/EVNautilus

Hlbiny oceánu ukrývajú množstvo bizarných zázrakov. A práve taký našla výskumná loď Nautilus počas aktuálnej expedície.

E/V (Exploration Vessel) Nautilus je výskumná loď prevádzkovaná organizáciou Ocean Exploration Trust. Plavidlo s dĺžkou 64 metrov nie je práve najnovšie, bolo vyrobené v roku 1967, ale je vybavené najmodernejšími prístrojmi na štúdium hlbokého oceánu – čo znamená zber údajov týkajúcich sa fyzikálnej a chemickej oceánografie, geológie, biológie a niekedy aj archeológie. Výskum prebieha v dvoch fázach, najprv pomocou viaclúčového sonaru a iných systémov na prieskum dna oceánu a následne sa priblíži k zaujímavejším miestam pomocou dvoch diaľkovo ovládaných zariadení (Hercules a Argus).

Súčasná expedícia je financovaná americkým Národným úradom pre oceány a atmosféru (NOAA) a hlavným cieľom výskumu je zozbierať vzorky z pohorí oceánskeho dna, aby sa určil ich geologický pôvod a vek – a tým aj vznik severozápadu Havajských ostrovov. Skúma sa však aj biologické zloženie a dúfame, že vo výskumnej oblasti sa nájdu bohaté spoločenstvá koralov a húb.

Počas vizuálnej kontroly, ktorú si môžete pozrieť vo videu, sa výskumníci vrátili na miesto expedície z roku 2021, do chránenej prírodnej rezervácie Papahanaumokuakea Marine National Monument (PMNM), aby odhalili jednu záhadu. V pohorí v hlbinách sa totiž nachádza zvláštny zlom, ktorého pôvod je neznámy, pričom podobné vulkanické reťazce sú zvyčajne lineárne a neprerušované – otázkou teda je, aké geologické procesy mohli tento „zlom“ spôsobiť.

Práve skúmali staroveké hory hrebeňa Liliʻuokalani, keď sa tím pokúsil odobrať vzorku mangánovej kôry pomocou robotického ramena namontovaného na ponornom zariadení, čo sa mu aj podarilo. Po zaznamenaní vzorky sa zariadenie posunulo ďalej, a našlo prekvapivo suchý úsek, ktorý sa zdal byť pozostatkom dláždenej cesty, ktorý môže evokovať zničenú, starovekú civilizáciu. Jeden z výskumníkov vtipne poznamenal, že je to je určite cesta do Atlantídy.

Žiaľ, o nič také nejde, táto popraskaná vrstva vznikla vulkanickými procesmi – vrstva, ktorú odvtedy identifikovali ako hyaloklastickú, je vulkanická hornina, ktorá vzniká v dôsledku erupcií s vysokou energiou a vyzerá ako dlažobné kocky, pretože sa v dôsledku erupcií v oblasti neustále ohrieva a ochladzuje.

Súvisiace články