Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prebehla medzi UFO a americkou stíhačkou letecká bitka?
Zdielať na
Video

Prebehla medzi UFO a americkou stíhačkou letecká bitka?

Zdroj: Gianluca Carenza/Unsplash

Rozdiel medzi týmito dvoma typmi technológie bol obrovský.

Zatiaľ netušíme, či mimozemské civilizácie vo vesmíre skutočne existujú a ak áno, či sa obracajú na ľudstvo s mierovými alebo nepriateľskými úmyslami.

Na základe roztrúsených správ o záhadných únosoch, ľudských pokusoch a mrzačení zvierat nie sú mimozemšťania vždy považovaní za dobrosrdečných. Túto teóriu podporuje aj letecká bitka, ktorá bola zrejme prvým stretom nášho druhu s mimozemšťanmi.

Všetko sa to odohralo 1. októbra 1948 a do histórie vošlo pod názvom Gorman Dogfight. Americký stíhací pilot George F. Gorman bojoval takmer 30 minút, niekedy rýchlosťou cez 600 km/h, takže je nemysliteľné, že by si aj on pomýlil UFO s meteorologickým balónom, ako sa to úrady snažili naznačiť v prípade z Roswellu.

Gorman mal značné bojové skúsenosti ako vojak druhej svetovej vojny. V roku 1948 slúžil v Severnej Dakote a pri jednej príležitosti prenasledoval nad Fargom neidentifikovaný lietajúci objekt, ktorý vyzeral ako žiarivá biela guľa svetla.

P-51 Mustang mal proti lietajúcemu objektu len málo šancí, ktorý z hľadiska technologického vývoja nepochybne prevyšoval americkú stíhačku. Gorman, ktorý sa zúčastnil na cvičení, zbadal okolo 21:00 objekt, ktorý bol viditeľný aj zo zeme a z civilného lietadla.

Po 27-minútovej hre na mačku a myš sa prípad pokúsili oficiálne ututlať, no Gorman, ktorý zomrel v roku 1982, svojim priateľom neustále tvrdil, že prenasledoval UFO a nie balón alebo nezvyčajne jasný Jupiter.

Bitka sa odohrala bez výstrelov a skončila zmiznutím neznámeho objektu z pilotovho dohľadu, keď vyletel nahor úžasnou rýchlosťou a zrýchlením. Po Gormanovom pristátí sa zistilo, že lietadlo Mustang je rádioaktívne, možno preto, že počas prenasledovania vystúpilo do výšky 14 500 stôp.

Súvisiace články