Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ruiny ukrývali artefakty stratenej civilizácie: Kam zmizla?
Zdielať na

Ruiny ukrývali artefakty stratenej civilizácie: Kam zmizla?

Pozrite si tiež archívne video o tajnom úkryte nacistov.

Stále nevieme, čo sa stalo so stratenou civilizáciou, ktorej vzácne artefakty hľadali odborníci celé desaťročia.

Hlboko v hmlistých kopcoch čínskeho Sečuánu sú ukryté neobyčajné artefakty, ktoré odhaľujú existenciu stratenej, ale pozoruhodne vyspelej starovekej civilizácie. Archeologický výskum hovorí, že dynastia Sanxingdui prekvitala stovky rokov na území dnešnej juhozápadnej Číny. Vyrábali jemné bronzové výrobky a vyspelý riad, ale táto civilizácia zanikla bez stopy okolo roku 1100 pred naším letopočtom.

PRVÉ NÁLEZY SA NAŠLI V ROKU 1927, KEĎ BOHATÝ FARMÁR KOPAL ZAVLAŽOVACIU PRIEKOPU, ALE NAMIESTO BAHNA SA MU ZO ZEME VYNORILI NEFRITOVÉ PAMIATKY.

Poklady predal iným poľnohospodárom alebo súkromným zberateľom, čím dosiahol veľmi veľký zisk.

O niekoľko rokov neskôr sa k anglikánskym misionárom, ktorí v tejto oblasti konvertovali, dostala správa, že v hlbinách zeme sa možno stále skrývajú staroveké poklady. Kontaktovali archeológov a geológov a v roku 1934 riaditeľ múzea WCUU zorganizoval na tomto mieste prvé archeologické vykopávky.

Najcennejšie artefakty však našli miestni robotníci až oveľa neskôr, v roku 1986, a to náhodou.

Vykopali tisíce zlatých, bronzových, nefritových a keramických predmetov, ktoré ich dávni tvorcovia ktovie prečo zámerne rozbili (možno rituálne znetvorili), spálili a starostlivo zakopali.

Medzi bronzovými predmetmi nájdenými v jednej z týchto obetných jám boli ľudské sochy, masky, sochy so zvieracími tvárami, zvončeky, ozdobné zvieratá ako draci, hady, mláďatá a vtáky, ako aj sekery a veľké množstvo slonoviny a mušlí.

Vedci s úžasom analyzovali tento umelecký štýl, ktorý bol dovtedy v dejinách čínskeho umenia úplne neznámy.

Vykopané svätyne odhalili bronzové tváre s prázdnymi očami, ich tváre boli deformované do nadpozemských výrazov, pričom niektoré z nich ani nezobrazovali ľudské bytosti.

Zlaté masky zdobené zložitými vzormi vypovedajú o minulosti civilizácie, ktorá prekonáva všetko, čo bolo v tomto regióne doteraz známe. Archeologický zázrak, ktorý poskytuje bohatý artefaktový materiál, predstavuje pre odborníkov na starovekú čínsku históriu veľkú výzvu.

UMELECKÉ SPRACOVANIE BRONZOVÝCH A ZLATÝCH DIEL NAZNAČUJÚ KULTÚRU, KTORÁ PREDPOKLADALA NIELEN VYSPELÚ METALURGIU, ALE AJ VYCIBRENÚ SPIRITUALITU.

Príťažlivosť Sanxingdui však nespočíva len v jeho nádhere, ale aj v otázkach, ktoré vyvoláva. Kto boli tajomní tvorcovia týchto strašidelných pamiatok? Aké nešťastie postihlo ich mesto a spôsobilo, že upadlo do zabudnutia? Zdá sa, že odpovede na tieto otázky sa ešte len hľadajú.

;

Súvisiace články