Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Záhadné pozostatky v hroboch: Vedci lúštia ich obsah
Zdielať na

Záhadné pozostatky v hroboch: Vedci lúštia ich obsah

Pozrite si tiež archívne video o nečakanom objave archeológov.

Obrovský objav v severnom Taliansku vyvolal v archeológoch úžas.

Archeológovia urobili v severnom Taliansku ohromujúci objav: na pohrebisku z doby železnej našli ľudské pozostatky spolu s kosťami psov a koní. Vedci stále nevedia, prečo ľudia pochovávali svojich domácich miláčikov. Zo 161 vykopaných hrobov sa v šestnástich nachádzali ľudské aj zvieracie pozostatky. Hroby sa našli v Seminario Vescovile vo Verone a pochádzajú z obdobia 500 až 250 rokov pred naším letopočtom.

Výskumný tím sa snažil túto záhadu rozlúštiť. Skúmali demografické údaje, stravu, genetiku a podmienky pochovávania, ale nenašli žiadnu jasnú súvislosť.

„V starovekých kultúrach mali psy a kone často náboženskú symboliku a ľudia boli pochovávaní so svojimi štvornohými spoločníkmi,“

- vysvetlil doktor Laffranchi, jeden z autorov štúdie.

Podľa autorov mohlo byť pochovávanie so zvieratami ovplyvnené individuálnymi preferenciami a spoločenskými normami.

Štúdia tímu švajčiarskych a talianskych výskumníkov bola uverejnená v magazíne PLOS One pod názvom "Kým nás smrť nerozdelí". Výskum je súčasťou projektu CELTUDALPS, ktorého cieľom je preskúmať zvyky, tradície a vieru obyvateľov Talianska v období pred naším letopočtom. Pochovávanie so zvieratami nie je ojedinelým javom. V Izraeli sa v hrobe z doby kamennej starom dvanásťtisíc rokov našli pozostatky šteniat.

V Amerike boli psy pochovávané spolu s dospelými a deťmi pred desaťtisíc rokmi. V Barcelone bolo vykopaných 26 hrobov s ľudskými aj zvieracími kosťami.

Vedci dúfajú, že ďalšie štúdie pomôžu pochopiť pohrebné zvyky starých Talianov a ich vzťah k domácim zvieratám.

Súvisiace články