Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Objavili zvláštne rímske artefakty: Odhaľujú tajomné zvyky
Zdielať na

Objavili zvláštne rímske artefakty: Odhaľujú tajomné zvyky

Pozrite si tiež archívne video o Rimanoch na Slovensku.

Objav sa uskutočnil v jednej z najvýchodnejších oblastí bývalej Rímskej ríše.

V meste Faro, niekdajšom starovekom rímskom meste Ossónoba na juhu Portugalska, boli objavené tri hrobky datované do 5. alebo 6. storočia nášho letopočtu.

Prvé archeologické nálezy z Ossónoby pochádzajú zo 4. storočia pred n. l., keď sa v západnej časti Stredozemného mora usadili Feničania. Od 2. storočia pred n. l. do 8. storočia n. l. bolo mesto pod rímskou a vizigótskou nadvládou, kým ho v roku 713 n. l. nedobyli moslimovia.

Tím archeológov spoločnosti ERA Arqueologia pri vykopávkach na ploche 5 000 metrov štvorcových, na ktorej sa nakoniec bude nachádzať developerský projekt, objavil staroveké rímske štruktúry, ako aj pozostatky muža, ženy a dieťaťa.

Podľa archeológa Francisca Correu vykopávky pred staveniskom odhalili hrobku muža s kompletnou kostrou vo veku 39 až 45 rokov, mladej ženy vo veku do 25 rokov a dieťaťa vo veku do šiestich mesiacov.

Francisco Correia, vedúci archeológ projektu, vo vyhlásení uviedol, že nálezy sa uskutočnili v starej dielni na opravu nákladných vozidiel a predpokladá sa, že pochádzajú z 5. alebo 6. storočia.

Podľa antropologičky Cláudie Maio sa zdá, že hroby boli v minulosti vyrabované s cieľom ukradnúť "malé náramky, náhrdelníky a prstene". Hroby naznačujú, že ľudia "museli mať určité ekonomické postavenie", keďže neboli jednoducho pochovaní v otvorených hroboch, ale v starostlivo vybudovaných hrobkách.

Blízkosť hrobov troch tiel naznačuje, že išlo o rodinných príslušníkov, hoci tím si nemôže byť istý.

Aby sa vedci dozvedeli viac, dúfajú, že získajú presnejšie odpovede z testov DNA a techník izotopovej analýzy, ktoré sa používajú na určenie pohybu obyvateľstva a stravovacích návykov na základe chemických stôp v pozostatkoch dávnych ľudí.

Najnovší archeologický objav nebol prekvapením pre archeológov, ktorí už viedli podobnú prácu, ktorej výsledkom bol objav artefaktu hračky z rímskej doby v roku 2020, ktorý pravdepodobne pochádza z prvého storočia nášho letopočtu.

"Vieme, že sa nachádzame v oblasti s archeologickým potenciálom, pričom na západe sa nachádza kláštor zo 17. storočia (Santo António dos Capuchos) a na východe oblasť, kde sa našla mozaika Boha oceánu (Deus Oceano), ktorá je dnes národným pokladom."

- povedal archeológ.

Čo však archeológov prekvapilo, bola poloha hrobiek.

"Predchádzajúce výskumy naznačovali, že ide o oblasť, ktorá bola pravdepodobne obytná alebo súvisela s priemyselnou činnosťou. Largo da Madalena by bol vstupom do mestskej časti mesta Ossónoba. Identifikované hroby sa nachádzajú v oblasti Figuras, v blízkosti Teatro Lethes, Ermida de São Sebastião a pavilónu Escola D. Afonso III. Táto oblasť sa nachádza takmer v mestskej štruktúre."

- vysvetlil archeológ a dodal, že ukazuje rast aj úpadok Ossónoby.

Hroby muža a ženy boli zakryté vápencovými doskami, ktoré podľa neho predstavujú recyklované časti niektorých symbolických budov, ktoré mohli stáť v tejto oblasti.

Podľa vedúceho projektu ERA Arqueologia, ktorý je spoluzodpovedný za výkopové práce, sa okrem hrobov našli stovky drobných predmetov, čo naznačuje, že sa tu mohli nachádzať mozaiky.

Výskumníci našli v oblasti aj rímske artefakty vrátane keramiky, úlomkov kostí, klincov, špendlíkov, lyžice, možných stôp po farbiarni a mincí razených počas vlády Konštantína Veľkého v rokoch 306 až 337 n. l.

Súvisiace články