Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rímske mince: Pózy mužov a žien odhaľujú prekvapivé historky
Zdielať na

Rímske mince: Pózy mužov a žien odhaľujú prekvapivé historky

Pozrite si tiež archívne video o Rimanoch na Slovensku.

Našli sa mince, ktoré Rimania nepoužívali na nákup potravín.

V knihách o histórii, ku ktorým sa často obraciame, väčšinou chýbajú vzrušujúce veci každodenného života. Archeológovia a odborníci však odkrývajú množstvo nálezov, ktoré nám dávajú celkom dobrú predstavu o tom, aká bola Rímska ríša v skutočnosti, ako fungovali malé sociálne systémy v hlbinách veľkej ríše, akú zábavu mali občania k dispozícii a aké nástroje na to používali.

V Rímskej ríši bolo veľa verejných domov, ale rímski občania v nich nemohli platiť bežnými peniazmi, nesmeli do nich vstúpiť. Za služby museli teda používať iné platidlá.

PREČO?

Chceli sa vyhnúť tomu, aby v takomto prostredí zanechali mince s portrétom cisára, pretože sa považovalo za neúctivé, dokonca rúhavé platiť obrazom vládnuceho cisára na takomto mieste. Táto neúcta sa v Rímskej ríši považovala za obrovský zločin, za porušenie ktorého sa ukladali prísne tresty. Preto zaviedli iný systém, razbu žetónov, ktoré sa podobali rímskym minciam, ale s obscénnymi výjavmi mužov a žien v rôznych pózach na zadnej strane.

A z miest, kde sa tieto žetóny našli a objavili, dokázali historici odvodiť, kde boli v ríši najobľúbenejšie verejné domy a v ktorých oblastiach sa koncentrovali. V minulosti boli niektoré z týchto mincí zdieľané na sociálnych sieťach, takže si môžete pozrieť, ako sa v Rímskej ríši platilo za rôzne služby.

Súvisiace články