Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Antarktíde objavili obrovské pyramídy: Vedci zisťujú, ako sa tam dostali
Zdielať na

V Antarktíde objavili obrovské pyramídy: Vedci zisťujú, ako sa tam dostali

Pozrite si tiež archívne video o ľadovci na Antarktíde.

Záhada antarktických pyramíd bola vyriešená.

Hoci sa pyramídy úplne spájali s Egyptom, v skutočnosti nie sú jediným miestom, kde sa takéto stavby nachádzajú. Napríklad v Mexiku a Guatemale sa tiež nachádzajú pyramídy - a dokonca aj v Antarktíde sa našli monumentálne stavby, ktoré okamžite upútali pozornosť vedcov.

Ľadová ríša nebola ani zďaleka taká studená a zasnežená ako dnes. Pred sto miliónmi rokov ju pokrývali dažďové pralesy a rastliny, ktoré sa dnes nachádzajú na Novom Zélande. V tomto období pravdepodobne vznikli útvary pripomínajúce pyramídy, ktoré boli prvýkrát objavené v roku 1910.

Obrovskú ľadovú pyramídu objavila britská antarktická expedícia - najprv ju nazvali Pyramída a neskôr tento názov používali pri všetkých geologických prieskumoch oblasti. A 23. novembra 1935 si ľadovú pyramídu všimol americký pilot Lincoln Ellsworth počas letu nad južnou časťou Ellsworthovho pohoria v Antarktíde.

Potom, približne sto rokov po jeho prvom objave, pomohla aplikácia Google Earth odhaliť, že v ľade sa žiadny takýto útvar podobný pyramíde nenachádza. Útvar, ktorého výška sa odhaduje na približne 1 300 metrov, má nezvyčajne strmé strany, takže naozaj vyzerá ako pyramída, a ľudská predstavivosť explodovala ohľadom toho, aká dnes už neexistujúca civilizácia ju mohla postaviť.

Teraz sa však záhadu podarilo vyriešiť a dokázalo sa, že nejde o pyramídy postavené zaniknutou civilizáciou alebo mimozemskou rasou, ale o viac ako 400 km dlhé pohorie so skalnatými vrcholmi týčiacimi sa nad ľadom.

"Nie je to zložitý tvar, takže nejde o zvláštnu náhodu. Podľa definície ide o nunatak, čo je jednoducho skalnatý výbežok vyčnievajúci nad ľadovcom alebo ľadovou pokrývkou. Tento má tvar pyramídy, ale to z neho nerobí štruktúru vytvorenú človekom,"

- uviedol Dr. Mitch Darcy, geológ z Nemeckého geologického úradu v Postupime.

AKO VŠAK VZNIKAJÚ TAKÉTO PYRAMÍDOVÉ ÚTVARY?

Trhliny v pohoriach sa cez deň zaplnia snehom a vodou, ktoré počas chladných nocí zamrznú a potom sa rozšíria, keď sa ľad rozšíri. Táto erózia prebieha tak často, že obrovské balvany sa nakoniec odlomia z hory pozdĺž puklín, čo môže viesť k vzniku pyramídových štruktúr, ako v prípade antarktického pohoria alebo siedmeho najvyššieho vrcholu Álp, Matterhornu.

Súvisiace články