Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Obavy v NASA: Superbaktérie z ISS vzdorujú pozemskej medicíne
Zdielať na

Obavy v NASA: Superbaktérie z ISS vzdorujú pozemskej medicíne

Pozrite si tiež archívne video o spolupráci Slovenky s NASA.

Otázne je, čo sa stane po ich návrate na Zem.

Filmy a televízne programy vyvolávajú dojem, že vesmírne stanice sú aseptické a dokonale čisté prostredie. Ale tam, kde sú ľudia, sú aj baktérie, ktoré sme si priniesli so sebou. Baktérie našli svoj domov aj na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), a keďže sa dokážu rýchlo rozmnožovať, niektoré druhy sa izolovali od svojich pozemských náprotivkov, čo sa NASA nepáči.

Ide o kmene baktérií Enterobacter bugandensis. Ide o oportúnny patogén, čo znamená, že môže spôsobiť ochorenie len vtedy, ak je hostiteľ už "narušený", napríklad ak už bojuje s nejakou chorobou alebo má oslabenú imunitu. Táto baktéria je známa tým, že je multirezistentná, čo znamená, že mnohé antibiotické liečby už nie sú v boji proti nej účinné. Preto je dôležité pochopiť, ako sa táto baktéria správa pri obiehaní okolo Zeme. 

V roku 2018 sa na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS našlo päť kmeňov tejto baktérie a nová štúdia uvádza existenciu 13 kmeňov na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Zatiaľ čo predchádzajúce analýzy uvádzali podobnosti, hlbšia genetická práca naznačuje, že kmene na ISS mohli pod tlakom takéhoto jedinečného prostredia zmutovať viacerými spôsobmi a mohli sa geneticky aj funkčne odlišovať od E. bugandensis na Zemi.

"V našej štúdii sme identifikovali určité gény, ktoré sú prítomné výlučne v organizmoch spojených s ISS, ale nie v ich pozemských náprotivkoch,"
- píšu autori v článku.

Pochopenie toho, ako sa baktérie vyvíjajú vo vesmíre, je dôležité pre ochranu zdravia astronautov a pre vývoj alternatívnych prístupov v boji proti týmto patogénom. V prípade týchto novo vyvinutých kmeňov môže ich adaptácia na mikrogravitáciu skrývať ich Achillovu pätu.

"Tieto gény by potenciálne mohli slúžiť ako cenné ciele pre terapie proti patogénnym mikroorganizmom v jedinečnom prostredí ISS,"
- pokračujú autori.

Výskumný tím uznáva, že genetická analýza má svoje obmedzenia, preto nemôže bez pochybností tvrdiť, že tieto kmene sú také, aké sú, výlučne vďaka vesmíru a vesmírnemu priestoru. Napriek tomu majú množstvo presvedčivých dôkazov a dokonca ukazujú, ako sa tieto kmene integrujú do mnohých rôznych spoločenstiev baktérií, z ktorých niektoré sú oportúnnymi patogénmi odolnými voči viacerým liekom.

Táto koexistencia môže byť ďalším faktorom, ktorý pomohol organizmom úspešne si nájsť svoju medzeru v prostredí ISS s nízkou gravitáciou, vysokou radiáciou a vysokým obsahom oxidu uhličitého.

Súvisiace články