Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Da Vinci by neveril vlastným očiam: Mona Lisa ožila a hovorí
Zdielať na

Da Vinci by neveril vlastným očiam: Mona Lisa ožila a hovorí

Pozrite si tiež archívne video o sesterskom obraze Mona Lisy.

Microsoft a OpenAI sa spojili, aby priniesli niečo úžasné.

Vývoj umelej inteligencie je takmer nemožné sledovať, technológia sa mení rýchlym tempom a neustále sa objavujú nové inovácie, z ktorých mnohé sú úplne ohromujúce.

Inžinieri zo spoločností Microsoft a OpenAI teraz dospeli do štádia, keď na oživenie svetoznámych umeleckých diel pomocou umelej inteligencie s názvom VASA-1 stačí obrázok alebo krátka zvuková vzorka.

Umelá inteligencia dokáže zobrať obrázok a zvukovú vzorku, ktoré jej poskytnete, a dodať jej realistické výrazy tváre, dokonca vygenerovať pohyby hlavy a úst a texty, aby oživila vaše umelecké dielo.

Výhodou je, že VASA-1 nemusí hľadať dokonalé, dopredu vyzerajúce fotografie alebo maľby, pretože si ľahko poradí aj s tými najabstraktnejšími umeleckými dielami.

Umelej inteligencii netrvalo dlho, aby si poradila aj s jednou z najznámejších malieb na svete, Monou Lisou od Leonarda da Vinciho, a výsledky sú úžasné.

Máte takmer pocit, akoby bola Mona Lisa,

Z NEJAKÉHO FANTASY FILMU.

Microsoft

​Túto technológiu najefektívnejšie využijú filmári, pretože môže veľmi pomôcť pri oživovaní fiktívnych postáv, a to aj pri natáčaní sci-fi alebo fantasy filmu. Mohla by dokonca pomôcť oživiť zosnulých hercov. Ako väčšina programov na zobrazovanie pomocou umelej inteligencie, aj VASA-1 sa však dá veľmi ľahko zneužiť. Vývojári sa musia účinne chrániť pred zneužitím poskytnutím obmedzeného prístupu širokej verejnosti. 

Súvisiace články