Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čo vlastne znamená názov Žiguli? Mnohých Slovákov odpoveď prekvapí
Zdielať na
Tech

Čo vlastne znamená názov Žiguli? Mnohých Slovákov odpoveď prekvapí

Zdroj: CNC / auto.cz

Možno ste po ňom nikdy nepátrali a ani ste si nemysleli, že má nejaký význam.

Ak si myslíte, že názvy výrobkov alebo značiek sa rodia z ničoho nič, že šikovní a prefíkaní obchodníci len tak trepú do vzduchu a vytvoria niečo veľmi kreatívne, mýlite sa, pretože takmer každý názov výrobku má nejaký základ, niečo, s čím je pevne spojený. Za príbehmi značiek sa skrývajú aj silné historické rozhodnutia, nielen osobné príbehy, ktoré sa prelínajú mýtmi o pôvode.

Odkiaľ sa však vzal názov veľkej, legendárnej, kultovej a nostalgickej sovietskej dobovej značky Žiguli (rusky Жигули), ktorá má na Slovensku stále množstvo fanúšikov?

Predstavitelia Sovietskeho zväzu v máji 1966 podpísali s Fiatom dohodu o výstavbe novej automobilky na zelenej lúke. Výsledkom podpísanej zmluvy sa stal výrobca VAZ (Volžský automobilový závod) dnes nazvaný AvtoVAZ. Jeho prvým modelom bolo vozidlo VAZ 2101 Žiguli. Produkcia VAZ 2101 sa začala až v apríli 1970, štyri roky od podpisu zmluvy o licenčnej výrobe. Prvé sériové vozidlá zišli z linky v septembri toho istého roku.

Modely Žiguli (VAZ 2101) uviedla na trh automobilka a ako Žiguli sa jej vozidlá predávali hlavne na vnútornom sovietskom trhu, zatiaľ čo označenie Lada sa používalo pre exportné výrobky. Vozidlo vychádzalo z talianskeho Fiatu 124, ktorý pre potreby ruských ciest prešiel radom zmien, vrátane inštalovania úplne nového štvorvalcového motora. Pôvodný Fiat 124 získal v roku 1967 cenu Európske auto roka. Model 2101 sa stal veľmi obľúbeným najmä v domácom Sovietskom zväze, ale aj v ostatných krajinách socialistického tábora a stal sa základom pre vývoj ďalších modelov značky VAZ.

Ako miesto výroby bolo už predtým vybrané mesto Stavropol, ktoré už v roku 1964 bolo premenované na Togliatti (v slovenčine Toljatti), na počesť Palmira Togliattiho, predsedu talianskej komunistickej strany.

Výhodou tejto lokácie bolo priaznivé podnebie bez treskúcich mrazov, dobrá infraštruktúra alebo silné priemyselné zázemie. Okolo novej továrne následne bolo vybudované aj mesto pre potreby tamojších zamestnancov.

Názov Lada má niekoľko vysvetlení: odkazuje na typickú postavu zo slovanskej mytológie, bohyňu mladosti a krásy, a tiež na ruskú loď Ladja. To sa odráža aj v logu značky, ktoré symbolizuje majestátnu rýchlu loď plávajúcu na automobilovom mori. Automobily tejto značky sa podľa kreatívcov neboja búrok ani prekážok.

Termín Žiguli je pomenovaný podľa vysočiny Žiguľovskije gory, ktorá sa týči k oblohe v blízkosti továrne v Samarskej oblasti. Odtiaľ pochádza jeho kultový názov.