Jasno
Bratislava
Cecília
22.11.2024
Uvarte francúzske zemiaky ako šéfkuchár s michelinskou hviezdou
Zdielať na

Uvarte francúzske zemiaky ako šéfkuchár s michelinskou hviezdou

Pozrite si tiež archívne video o príprave francúzskych zemiakov.

Francúzske zapekané zemiaky sa pôvodne pripravujú s hovädzím mäsom, ale možno si obľúbite aj jej vegetariánsku verziu.

Dominique Crenn je jednou z najúspešnejších šéfkuchárok na svete a navyše prvou šéfkuchárkou, ktorá za svoju reštauráciu získala tri hviezdy Michelin. Počas svojej práce sa neustále snaží, aby jej práca v kuchyni bola viac ako len chutné jedlo. Je aktívna v oblasti životného prostredia, vo svojich reštauráciách nepracuje s mäsom, používa iba udržateľné morské plody a zeleninu.

O svoje poznatky sa rada podelí aj s ostatnými a jedným z jej obľúbených receptov sú klasické zapekané francúzske zemiaky, v ktorých hovädzie mäso vymenila za farebnú zeleninu.

Ingrediencie:

  • 1 kilogram zemiakov
  • 2⁄3 šálky smotany
  • 100 gramov masla izbovej teploty nakrájané na kocky
  • 1,5 dcl vývaru
  • 200 gramov polotvrdého syra podľa vlastného výberu
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 kusy mrkvy olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 pór v na krájaný na krúžky
  • 1 cuketa nakrájaná na kocky
  • Soľ, korenie

Príprava: 

Krok 1: Zemiaky ošúpeme, dáme do stredne veľkej misy, zalejeme, osolíme a uvaríme do mäkka. Po dokončení precedíme a vrátime do misky. Pridáme maslo a spravíme pyré. Primiešame smotanu a odstavíme.

Krok 2: Na panvicu dáme lyžicu olivového oleja, vhodíme na kocky nakrájanú mrkvu a smažíme desať minút. Vyberieme a odložíme bokom. Panvicu utrieme a na ďalšej porcii olivového oleja orestujeme pór. Ten tiež vyberieme, odstavíme a potom opäť pridáme lyžicu oleja a kocky cukety.

Krok 3: Všetku dusenú zeleninu vložíme do veľkej panvice, zalejeme 1,5 decilitrom vývaru a varíme asi päť minút. Podľa potreby pridáme soľ a korenie.

Krok 4: Predhrejeme rúru na 190 stupňov. Tepelne odolnú misku vymastíme, na spodok položíme zeleninu, na ňu naukladáme zemiakovú kašu a uhladíme vidličkou. Nastrúhame syr, vložíme do rúry a pečieme 20 minút. Podávame čerstvé.

Súvisiace články