Uvarte francúzske zemiaky ako šéfkuchár s michelinskou hviezdou
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Pozrite si tiež archívne video o príprave francúzskych zemiakov.
Francúzske zapekané zemiaky sa pôvodne pripravujú s hovädzím mäsom, ale možno si obľúbite aj jej vegetariánsku verziu.
Dominique Crenn je jednou z najúspešnejších šéfkuchárok na svete a navyše prvou šéfkuchárkou, ktorá za svoju reštauráciu získala tri hviezdy Michelin. Počas svojej práce sa neustále snaží, aby jej práca v kuchyni bola viac ako len chutné jedlo. Je aktívna v oblasti životného prostredia, vo svojich reštauráciách nepracuje s mäsom, používa iba udržateľné morské plody a zeleninu.
O svoje poznatky sa rada podelí aj s ostatnými a jedným z jej obľúbených receptov sú klasické zapekané francúzske zemiaky, v ktorých hovädzie mäso vymenila za farebnú zeleninu.
Ingrediencie:
- 1 kilogram zemiakov
- 2⁄3 šálky smotany
- 100 gramov masla izbovej teploty nakrájané na kocky
- 1,5 dcl vývaru
- 200 gramov polotvrdého syra podľa vlastného výberu
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 kusy mrkvy olúpané a nakrájané na kocky
- 1 pór v na krájaný na krúžky
- 1 cuketa nakrájaná na kocky
- Soľ, korenie
Príprava:
Krok 1: Zemiaky ošúpeme, dáme do stredne veľkej misy, zalejeme, osolíme a uvaríme do mäkka. Po dokončení precedíme a vrátime do misky. Pridáme maslo a spravíme pyré. Primiešame smotanu a odstavíme.
Krok 2: Na panvicu dáme lyžicu olivového oleja, vhodíme na kocky nakrájanú mrkvu a smažíme desať minút. Vyberieme a odložíme bokom. Panvicu utrieme a na ďalšej porcii olivového oleja orestujeme pór. Ten tiež vyberieme, odstavíme a potom opäť pridáme lyžicu oleja a kocky cukety.
Krok 3: Všetku dusenú zeleninu vložíme do veľkej panvice, zalejeme 1,5 decilitrom vývaru a varíme asi päť minút. Podľa potreby pridáme soľ a korenie.
Krok 4: Predhrejeme rúru na 190 stupňov. Tepelne odolnú misku vymastíme, na spodok položíme zeleninu, na ňu naukladáme zemiakovú kašu a uhladíme vidličkou. Nastrúhame syr, vložíme do rúry a pečieme 20 minút. Podávame čerstvé.