Polojasno
22°
Bratislava
Preskúmali tisíce rokov starú egyptskú múmiu: Šokujúce výsledky
Zdielať na

Preskúmali tisíce rokov starú egyptskú múmiu: Šokujúce výsledky

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo skolilo Tutanchamóna.

Obrovský objav v Egypte, potupné tajomstvo Tutanchamóna je odhalené.

Nedávny výskum odhalil ohromujúci objav o pôvode faraóna Tutanchamóna. Testy DNA priniesli šokujúce výsledky: Tutanchamón sa pravdepodobne narodil z incestu, jeho rodičia boli súrodenci.

Tutanchamón, známy ako "chlapčenský kráľ", je jedným z najznámejších faraónov starovekého Egypta, ktorého vláda a skorá smrť zostávajú záhadou. Moderná analýza DNA však odhaľuje čoraz viac informácií o jeho rodinnom pôvode.

Testy DNA identifikovali členov Tutanchamónovej rodiny, ale porovnanie DNA jeho otca (Achnatona) a matky prinieslo nečakané výsledky. Identita Tutanchamónovej matky je nejasná, pričom sa uvádzajú tri hlavné kandidátky: Kiya, kráľovná Nefertiti a "mladšia dáma". Achnatonove manželky boli Kiya a Nefertiti, ale egyptológovia teraz považujú "mladšiu dámu" za najpravdepodobnejšiu kandidátku.

ODBORNÍK NA TÚTO TÉMU POTVRDIL VÝSLEDKY DNA TESTOV, ŽE EHNATONOVA A TUTANCHAMONOVA MATKA BOLI SESTRY.

Incest nebol v starovekom Egypte ničím výnimočným. Kráľovské rodiny sa snažili zachovať si "čistú krv" a nebrali si "obyčajných ľudí". Výskumníci sa domnievajú, že starovekí králi verili vo výhody sobášov, aby si zabezpečili čistý rodokmeň. Faraóni boli považovaní za synov bohov a nemohli sa ženiť s obyčajnými ľuďmi.

Moderná veda však upozornila na nebezpečenstvo príbuzenského kríženia, ktoré sa prejavuje zvýšeným rizikom nežiaducich génov a postihnutia. Tutanchamón nastúpil na trón vo veku 8 alebo 9 rokov, pričom mu pomáhali otcovi poradcovia. Napriek tomu, že vládol len desať rokov, je "chlapčenský kráľ" jedným z najznámejších faraónov. Testy DNA prinášajú nové poznatky o Tutanchamónovom záhadnom živote a tajomnom svete faraónov. Osud incestného faraóna zostáva fascinujúcim a tragickým príbehom.

Výskum Tutanchamóna pokračuje. V budúcnosti sa o živote, rodine a vláde faraóna dozvieme viac.

Súvisiace články