Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vedci objavili nové dôkazy, že Tutanchamón nebol muž
Zdielať na

Vedci objavili nové dôkazy, že Tutanchamón nebol muž

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo skolilo Tutanchamóna.

Archeológovia pokračujú v skúmaní najnovšieho egyptského objavu.

V priebehu dejín sa objavilo niekoľko významných egyptských faraónov, ale najznámejším z nich bol Tutanchamón. Bol vládcom Egypta počas 18. dynastie, v rokoch 1332 až 1323 pred n. l. Istý francúzsky bádateľ vyslovil predpoklad, že Tutanchamón zo starovekého Egypta mohol byť osobou, ktorá je v Biblii známa ako "Mojžiš".

Celkovo možno povedať, že Tutanchamón nastúpil na trón vo veľmi mladom veku a povesť jeho krátkej vlády sa spája najmä s jeho slávnou hrobkou. Prekliata hrobka zostala pred svetom ukrytá tisíce rokov. Vďaka jej objavu poskytla rozsiahla zbierka Tutanchamónových pokladov množstvo informácií o starovekom Egypte a živote faraónov.

Záhada obklopujúca Tutanchamónovu hrobku sa prehlbuje s objavom vzrušujúcich konštrukčných prvkov. Najmä nezvyčajná pravotočivá zákruta pri vstupe spochybňuje zaužívané očakávania.

​V starovekom Egypte symbolizovalo odbočenie doľava mužnosť, čo bol základný prvok v dizajne faraónových hrobiek. Tutanchamónova hrobka sa však otáča doprava, čo je odchýlka od normy. Táto odchýlka vyvoláva otázky o pôvodnom obyvateľovi hrobky. Zatiaľ čo u mužských faraónoch sa zvyčajne otáčajú doľava, jediná ďalšia hrobka vpravo patrí faraónke Hatšepsut.

MOHLO BY TO NAZNAČOVAŤ, ŽE TUTANCHAMÓNOVA HROBKA BOLA POSTAVENÁ PRE ŽENU?

Ďalšie skúmanie odhalilo nové záhadné stopy. Na nádobách sú zobrazené portréty so ženskými črtami, čo je odchýlka od mužskej normy. Dokonca aj Tutanchamónova ikonická posmrtná maska je nápadná svojím mužským dizajnom, ale na vyobrazeniach nájdených v hrobke je zobrazená tvár s náušnicami, čo by mohlo byť odkazom na ženského faraóna. Tieto zaujímavé detaily nás nútia uvažovať o identite pôvodného obyvateľa Tutanchamónovej hrobky, či bola pôvodne postavená pre ženu.

;

Súvisiace články