Skoro jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Objav múmií cudzozemského pôvodu: Môže prepísať históriu Egyptu
Zdielať na

Objav múmií cudzozemského pôvodu: Môže prepísať históriu Egyptu

Pozrite si tiež archívne video o tajomstvách egyptských pyramíd.

Bizarný objav by mohol vyriešiť otázku záhadnej oblasti Punt.

Staroveký Egypt ukrýva nespočetné množstvo tajomstiev a pod zemou sa skrývajú nálezy, na ktoré ani vedci nikdy nepomysleli. A jeden ohromujúci objav by mohol zásadne zmeniť naše predstavy o starovekej civilizácii alebo dokonca o celej epoche. Vykopávky v krajine múmií boli v minulosti veľmi intenzívne a budú pokračovať aj v budúcnosti. Takmer každý mesiac sa objaví nejaká významná správa a prekvapenia neskrývajú len piesky, ale aj hlbiny Nílu a mora, kde boli v posledných desaťročiach objavené mestá, o ktorých sa predtým vedelo len z niekoľkých zdrojov.

V egyptskej mytológii sa nachádza tajomná a bohatá oblasť s názvom Punt, ale mnohí odborníci doteraz nevedeli, čo sa pod týmto pojmom vlastne skrýva, keďže na mape nie je po tomto mieste ani stopy.

ZDÁ SA, ŽE BIZARNÉ MÚMIE SÚ CESTOU, AKO TO ZISTIŤ.

Egyptské expedície do Puntu siahajú až do obdobia pred 4500 rokmi a teraz skúmajú múmie paviánov pláštikových v snahe nájsť lokalitu Punt a zdá sa, že sa im to darí. Múmie sa našli pred viac ako 100 rokmi v oblasti známej ako Údolie opíc. Bol to zvláštny objav múmií paviánov, keďže tieto zvieratá nie sú v Egypte pôvodné, sú cudzieho pôvodu, ale teraz testy DNA ukázali, že zvieratá pravdepodobne pochádzajú z územia dnešnej Eritrey, ktoré sa neskôr v prameňoch objavuje ako Adulis. Zdá sa teda, že záhada je vyriešená.

O úlohe paviánov v Egypte sa vie veľmi málo, ale pokiaľ sú zobrazenia zvierat vierohodné, predpokladá sa, že zvieratá s nimi žili dlhší čas a boli pozorované.

Súvisiace články