Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vedcov čakal vo vraku lode desivý pohľad: Nečakali takú krutosť
Zdielať na

Vedcov čakal vo vraku lode desivý pohľad: Nečakali takú krutosť

Pozrite si tiež archívne video o objavení najstaršieho vraku lode.

Hlbiny oceánu pre nás skrývajú prekvapivé veci.

Archeológovia identifikovali na Bahamách podmorské vraky 14 plachetníc, ktoré boli zapojené do transatlantického obchodu s otrokmi. Jedna z najväčších sa potopila v roku 1860 so 400 otrokmi na palube. Našli sa aj menšie plavidlá, ktoré prevážali otrokov na plantáže cukru, kávy, bavlny a tabaku v Severnej Amerike a Karibiku.

Väčšina vrakov bola identifikovaná len na základe záznamov z 18. a 19. storočia a zatiaľ neboli odhalené. Výskumný tím našiel tri vraky, ale ich presná poloha sa drží v tajnosti. Vraky sú nielen historicky dôležité, ale sú aj fyzickými svedkami hrozného obchodu s otrokmi. Otrokov prevážali s reťazami okolo krku a dávali im len toľko jedla, aby prežili dlhú cestu, prípadne menej.

Doteraz bolo na severných ostrovoch Abaco identifikovaných 596 vrakov, pričom najstarší pochádza z roku 1657. Obchod s otrokmi mal hlboký vplyv na históriu Bahám. Viac ako 90 percent obyvateľov ostrovov je afrického pôvodu.

Poloha vrakov dokazuje, že Bahamy boli dôležitou križovatkou medzi Afrikou, americkým juhovýchodom, Kubou a Mexickým zálivom. Mnohé vraky na severných Bahamách sa potopili, keď smerovali na juh z amerických prístavov.

V 18. a 19. storočí boli životné podmienky otrokov dovezených z Afriky hrozné. Otroci boli vystavení neľudskému zaobchádzaniu a vykorisťovaniu a žili v bezprávnom postavení. V Afrike boli ľudia zotročení v dôsledku nájazdov, vojen alebo dokonca dlhových pascí. Rodiny boli rozdelené a otroci prepravovaní cez Atlantik v neľudských podmienkach na lodiach.

Po príchode do Nového sveta boli otroci v neľudských podmienkach brutálne vykorisťovaní v poľnohospodárstve, na plantážach, pri domácich prácach a v iných odvetviach. Pracovali dlhé hodiny vyčerpávajúce práce s minimom odpočinku. Často boli vystavení bitiu a ponižovaniu. Nemali právo na majetok, vzdelanie, založenie rodiny ani slobodné vyznávanie náboženstva. Žili v zlých hygienických podmienkach a nemali prístup k primeranej strave a lekárskej starostlivosti.

Počas obchodu s otrokmi zomieralo na kubánskych plantážach ročne približne 10 percent zotročených Afričanov.

Výskumníci sa najbližšie ponoria do niektorých vrakov, aby zistili, čo z nich zostalo. Mnohé z vrakov sa nachádzajú v plytkých a teplých vodách. Cieľom je zaznamenať, čo sa zachovalo, a zistiť, ako lepšie zachovať vzácne pozostatky.

 

Súvisiace články