Oblačno
21°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Po viac ako 300 rokoch vytiahnu svätý grál lodných vrakov
Zdielať na

Po viac ako 300 rokoch vytiahnu svätý grál lodných vrakov

Zdroj: FreePik

Očakáva sa obrovská bitka o poklad v hodnote miliárd dolárov.

V priebehu niekoľkých mesiacov by mohol byť na hladinu vytiahnutý svätý grál lodných vrakov, keďže Kolumbia ohlásila masívnu expedíciu s cieľom získať poklad, ktorý leží nedotknutý na palube.

Loď San José bola španielska galeóna, ktorá sa potopila v Karibiku v roku 1708 počas bitky s Britmi. Na palube sa nachádzal poklad v hodnote až 20 miliárd dolárov podľa dnešného kurzu, ktorý sa tiež stratil na mori.

V roku 2015 kolumbijská vláda oznámila, že tím námorných potápačov objavil legendárnu loď, ktorá leží na dne mora v hĺbke takmer 3 100 metrov, a teraz sa plánuje vyzdvihnutie vraku legendárneho plavidla pred koncom funkčného obdobia prezidenta Gustava Petra, ktoré sa končí v roku 2026.

O ohromujúci poklad na palube sa však strhne boj, keďže americká spoločnosť tvrdí, že Kolumbijčania už loď našli a požadujú polovicu koristi. Americká výskumná spoločnosť Glocca Morra tvrdí, že loď San Jose našla v roku 1981 a potom odovzdala súradnice Kolumbijčanom pod podmienkou, že ak sa loď nájde, dostanú polovicu bohatstva.

Kolumbijský minister kultúry Juan David Correa však uviedol, že vládny tím navštívil súradnice poskytnuté spoločnosťou Glocca Morraa, ale nenašiel žiadne stopy po lodi San Jose.

Aby sa situácia ešte viac skomplikovala, na poklad na palube si robia nárok aj Španieli, ktorých námorníctvo kedysi vlastnilo poklad svätého grálu, ale Kolumbia naďalej trvá na tom, že po nájdení lode bude vlastniť celý poklad.

Prezident povedal, že by sme mali zrýchliť tempo a vyzdvihnúť poklad čo najskôr. Pre našu krajinu by to bola obrovská vec, ale expedícia takéhoto rozsahu si samozrejme vyžaduje veľa času, ale sme pripravení. A čoskoro budeme úžasné poklady ukazovať verejnosti.

- citoval Juana Davida Correu denník Daily Mail.

Súvisiace články