Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obrovský zvrat v prípade stavby pyramídy: Vedci sa mýlili
Zdielať na

Obrovský zvrat v prípade stavby pyramídy: Vedci sa mýlili

Pozrite si tiež archívne video o mexickej pyramíde.

Vedci sa pomýlili pri stavbe pyramídy, vážna chyba úplne zmenila staroveké tajomstvo.

Obrovský zvrat v prípade stavby pyramídy. Štúdia Gunung Padang - Hory osvietenia - v Indonézii začiatkom tohto roka naznačila, že by sa v nej mohla skrývať ďalšia pyramída, ktorá by mohla byť oveľa staršia ako monumentálne egyptské stavby.

V štúdii, ktorá bola uverejnená v časopise Archaeological Prospection, sa tvrdí, že indonézska pyramída mohla byť postavená už pred 25 tisíc rokmi. Štúdia však bola teraz stiahnutá, pretože vedci sa pri svojom výskume dopustili závažnej chyby; ukázalo sa, že sa veľmi mýlili.

V štúdii sa uvádzalo, že táto pyramída bola starostlivo vytesaná a že bola plná skrytých dutín a komôr. Podľa vedcov, ktorí skúmali Horu osvietenia, bolo toto miesto niekoľkokrát pochované, aby sa jeho existencia utajila, čo vysvetľuje, prečo sa teraz nachádza vo vnútri hory. Podľa spisov bola pyramída postavená s použitím veľmi pokročilých stavebných postupov dávno pred vznikom poľnohospodárstva.

Práca vyvolala medzi vedcami značnú polemiku, mnohí z nich spochybnili jej platnosť, a časopis jej obsah revidoval a prácu stiahol.

Ako dôvod uviedli, že zistili pomerne závažnú chybu: poukázali na to, že datovanie bolo použité na vzorky pôdy, ktoré nemožno spájať so žiadnou ľudskou činnosťou. Oficiálne prijatou verziou teda zostáva, že indonézska pyramída je prírodný útvar. Dodali, že vek útvaru je správny, takže by skutočne mohol byť starý 25 tisíc rokov.

Súvisiace články