Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Fantastický objav: V Egypte našli tajomné potopené mesto
Zdielať na

Fantastický objav: V Egypte našli tajomné potopené mesto

Pozrite si tiež archívne video o prvom múzeu pod vodou.

Archeológovia urobili pri egyptskom pobreží obrovský objav. Objavili poklady potopeného mesta. Vzniká ďalšia legenda o Atlantíde?

Archeológovia objavili nové poklady v "stratenom" egyptskom meste Herakleion, ktoré zmizlo v Stredozemnom mori pred viac ako tisíc rokmi. Medzi nové cenné nálezy, o ktoré sa podelil francúzsky námorný archeológ Franck Goddio, patria zlaté šperky, strieborné nádoby a zvláštny odlievací nástroj v tvare kačice. Vykopal sa aj džed, stĺpikovitý symbol z egyptských hieroglyfov vyrobený z modrého kameňa lapis lazuli.

ARCHEOLÓGOVIA NAŠLI V ZEMI AJ ZÁHADNÚ KERAMICKÚ RUKU.

Herakleion bol po stáročia najväčším egyptským prístavom v Stredozemnom mori. Goddio, ktorý Herakleion pôvodne objavil v roku 2000, považuje nové nálezy za cenné. Tvrdí, že Herakleion bol založený okolo 8. storočia pred n. l. a Egypt sa stal povinným vstupným bodom pre všetky lode z Grécka. Herakleion však zažil "rôzne prírodné katastrofy", pravdepodobne zemetrasenia a cunami, a potom sa úplne potopil do hlbín Stredozemného mora. Ruiny prístavného mesta dnes ležia pod hladinou mora, asi 7 km od egyptského pobrežia.

Posledné vykopávky, ktoré sa uskutočnili v júli tohto roku, sa týkali južného kanála Herakleionu, kde sa našli pozostatky chrámu zasväteného veľkému bohu Amonovi. Kamenné bloky chrámu pochádzajú z polovice 2. storočia pred n. l., teda približne tisíc rokov pred zatopením celého mesta. Na mieste chrámu sa našli strieborné rituálne nástroje, zlaté šperky a krehké alabastrové nádoby, pravdepodobne na parfumy.

DVE RITUÁLNE MISKY NA OBETY BOHOM BOLI VYROBENÉ ZO STRIEBRA, KTORÉ SA V STAROVEKOM EGYPTE POVAŽOVALO ZA MIMORIADNE CENNÉ.

A nádherný džed je vyrobený z polodrahokamov, ktoré sa dlho považovali za veľký objav vďaka ich intenzívnej modrej farbe. Vykopávky pokračujú a my so záujmom očakávame nové nálezy.

Súvisiace články