Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V arktickom oceáne vznikol desivý jav: Má aj svoje obete
Zdielať na

V arktickom oceáne vznikol desivý jav: Má aj svoje obete

Pozrite si tiež archívne video o objavení nového druhu ryby v hĺbke osem kilometrov.

Podivný úkaz decimuje morský život pod morskou hladinou. Je sa čoho báť?

V hlbinách arktických oceánov bol pozorovaný prekvapivý a strašidelný jav: tvorba "morských cencúľov". Tieto jemné ľadové hroty vznikajú, keď sa mrznúca morská voda stretne s hustým soľným roztokom. Aj keď sa môžu zdať desivé, "morské cencúle" zohrávajú v podmorskom svete dôležitú úlohu. Predstavujú minimálnu hrozbu pre väčšie organizmy, ale môžu mať lokálne účinky na menšie morské živočíchy.

Keď morský ľad praskne, vytvoria sa otvory, cez ktoré uniká hustá slaná voda a prúdi ku dnu oceánu. Studený soľný roztok zmrzne a vytvorí ľadové rúry alebo "morské ľadové cencúle".

TIETO KREHKÉ ŠTRUKTÚRY SA VYTVÁRAJÚ ZA POKOJNÝCH PODMIENOK A V ROZBÚRENÝCH MORIACH SA VYSKYTUJÚ LEN ZRIEDKAVO.

Napriek svojej zvláštnej kráse predstavujú "morské ľadové cencúle" hrozbu pre organizmy žijúce na dne. Kaluže kyseliny chlorovodíkovej, ktoré sa pod nimi tvoria, uväznia nič netušiace živočíchy. Zatiaľ čo tuleňom a veľrybám neublížia, morskí ježkovia a iné menšie živočíchy sa môžu stať obeťami kyseliny.

Morské cencúle sú stelesnením krehkej rovnováhy v Arktíde, kde koncentrácia mrazu a soli vytvára pominuteľné zázraky. Hoci majú zlovestnú povesť, sú len malým výsekom zložitej siete oceánskych ekosystémov. Keď vedci odhalia tajomstvá "morských ľadových cencúľov", získajú poznatky o odolnosti a prispôsobivosti morského života.

OD ICH VZNIKU AŽ PO ICH VPLYV NA MORSKÝ ŽIVOT, "MORSKÉ ĽADOVÉ CENCÚLE" POSKYTUJÚ OKNO DO ZLOŽITÉHO PODMORSKÉHO SVETA.

Pre ľudstvo, ktoré sa snaží pochopiť a chrániť krehké ekosystémy planéty, sú morské cencúle dojemnou pripomienkou vzájomnej prepojenosti všetkého života na Zemi a dôležitosti zachovania prírodných divov. Ak vás tento fenomenálny jav zaujal, kliknite na video.

Súvisiace články