Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zlovestné zvuky zo dna oceánu: Vedci netušia, odkiaľ prichádzajú
Zdielať na

Zlovestné zvuky zo dna oceánu: Vedci netušia, odkiaľ prichádzajú

Pozrite si tiež archívne video o rakvách v mori.

Vedci ich pomenovali, podobajú sa tomu, podľa čoho sú pomenované. Z tej podoby budete mať zimomriavky.

Oceány už dávno uchvátili ľudskú predstavivosť svojou rozľahlosťou, tajomnosťou a neskrotnou krásou, napriek tomu v týchto obrovských vodách stále robíme úžasné objavy. Indy100 uvádza, že 1. marca 1999 Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) zaznamenal jeden z najzvláštnejších oceánskych javov - znepokojujúci zvuk z východnej časti rovníkového Tichého oceánu.

Krátke video tohto desivého zvuku zverejnené na YouTube má 1,4 milióna pozretí a 10 tisíc lajkov. Zvuk bol zaznamenaný pomocou rôznych hydrofónov vzdialených od seba stovky kilometrov.

Hydrofón je špeciálny typ mikrofónu, ktorý dokáže zachytiť zvukové vlny pod vodou. Zvuk bol taký strašidelný preto, lebo pripomínal ženský hlas. NOAA zvuk oficiálne zverejnila na svojej webovej stránke a nazvala ho "Julia", pretože znel ako žena. Na YouTube ľudia opisovali zvuk ako "desivý" a "strašidelný".

NOAA si nie je úplne istá pôvodom záhadného zvuku. Špekulujú, že by mohol vychádzať z veľkého ľadovca, ktorý sa dostal na plytčinu neďaleko Antarktídy. Presná poloha tiež nie je istá, ale NOAA sa domnieva, že by to mohlo byť niekde medzi Bransfieldovým prielivom a mysom Adare vo východnej Antarktíde. Zaujímavé je, že to nebol prvý prípad, keď bol z našich oceánov zaznamenaný zvláštny zvuk.

Podľa portálu Science Alert sa v roku 1997 v Tichom oceáne pri pobreží Čile zaznamenala ozvena zvuku "čľup". Tento zvuk, ktorý je dostupný na YouTube, dlho zostával najhlasnejším neidentifikovaným zvukom, aký bol kedy zaznamenaný pod vodou. Vedci ho nazvali "Bloop" a podobne ako o "Júlii" sa objavilo mnoho teórií o pôvode tohto zvuku, pričom mnohí špekulujú, že ho mohol vydať hlbokomorský tvor. Kolísavá frekvencia, pripomínajúca zvuky veľrýb, bola zaznamenaná hydrofonickými systémami s rozpätím viac ako päťtisíc kilometrov.

Aby vyvrátili divoké teórie a lepšie pochopili tento jav, výskumníci NOAA rozmiestnili niekoľko hydrofónov v blízkosti Antarktídy. Ich úsilie sa ukázalo ako plodné, keďže sa im podarilo odhaliť pôvod zvuku "Bloop". Na oficiálnej webovej stránke objasňujú, že zvuk "Bloop" bol spôsobený ľadovcom, keď ľadovec praskol a odlomil sa z antarktického ľadovca. Tento objav ich podnietil k rozmiestneniu ďalších hydrofónov, aby mohli zaznamenať takéto zvláštne zvuky a zistiť ich pôvod.

Od inštalácie nových hydrofónov mohli výskumníci počúvať ešte viac zvukov z našich oceánov, pričom všetky boli spôsobené ľadovcami. V rozhovore pre WIRED seizmológ Robert Dziak prezradil, že sa topí čoraz viac morského ľadu a ľadovcov, čo má za následok ešte viac zvláštnych zvukov, ako sú "Bloop" a "Julia".

Súvisiace články