Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Desivé zvuky na dne mora: Nový druh alebo nebezpečná hrozba?
Zdielať na
Video

Desivé zvuky na dne mora: Nový druh alebo nebezpečná hrozba?

Zdroj: Unsplash

Moria skúmame už dlho, ale hlbiny stále ukrývajú mnoho tajomstiev.

Moria a oceány patria medzi najúžasnejšie miesta na Zemi. To, čo je pre bežných ľudí ideálnou dovolenkovou destináciou, je pre vedcov dokonalým miestom výskumu. Druhové bohatstvo týchto vôd je ohromujúce, a hoci ich skúmame už dlho a dozvedeli sme sa o nich veľa, stále ukrývajú nespočetné tajomstvá.

Podmorský svet sa skúma nespočetným množstvom metód - od kamier cez miniatúrne automatické ponorky až po rôzne zariadenia na záznam zvuku. Nedávno tím použil hydrofóny na skúmanie biodiverzity koralových útesov pri pobreží indického štátu Goa.

Tieto zariadenia umožňujú nahrávať zvuky vodných živočíchov bez toho, aby ich rušili. Môžu sa používať celé dni na monitorovanie správania a pohybu rýb a iných organizmov a ich reakcií na zmeny prostredia.

Zariadenie umiestnené v hĺbke približne 20 metrov urobilo za niekoľko dní tisíce záznamov, na ktorých sú zachytené ryby, krevety vydávajúce vysokofrekvenčné zvuky a hukot blízkych lodí.

​Podľa Vice priniesol výskum niekoľko užitočných výsledkov. Zistili napríklad, že zvuky, ktoré vydávajú niektoré ryby živiace sa planktónom, jasne zodpovedajú fázam mesiaca. Zo 115 druhov rýb v oblasti je 55 schopných vydávať zvuky a 21 z nich je zaznamenaných.

Najzaujímavejší však bol zvláštny bzučivý zvuk, ktorého pôvod je úplne neznámy. Neodpovedá žiadnemu známemu zdroju zvuku, preto sa predpokladá, že ide o doteraz neobjavený organizmus. Podobné zvuky boli už raz zaznamenané pri pobreží Severnej Karolíny, ale záhada zostala nevyriešená.

Vedci zapojení do programu boli prípadom nadšení a uviedli, že poukazuje na dôležitosť podobného výskumu. V budúcnosti plánujú klásť na túto prácu ešte väčší dôraz a pri analýze získaných údajov budú využívať aj strojové učenie. Možno práve táto metóda jedného dňa umožní objaviť nové druhy.

Na videu nižšie sú zobrazené úžasné zvuky veľrýb, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v ich úžasnom a vyspelom spoločenskom živote. 

Súvisiace články