Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nový objav v podzemí: Príčina pádu starovekej mayskej ríše?
Zdielať na

Nový objav v podzemí: Príčina pádu starovekej mayskej ríše?

Pozrite si tiež archívne video o údajnom konci sveta podľa mayského kalendára.

Vedci vyriešili obrovskú záhadu týkajúcu sa starovekej mayskej civilizácie.

Staroveká mayská civilizácia sa rozvíjala v Strednej Amerike, na území dnešného Mexika, Guatemaly, Belize a Hondurasu. Mayovia vybudovali obrovské mestá s pôsobivými chrámami a veľkolepými palácmi. Vďaka svojmu jedinečnému umeniu, matematickým a astronomickým znalostiam a zložitému systému písma vynikali medzi civilizáciami svojej doby.

V roku 1839 sa John Lloyd Stevens vydal na záhadnú expedíciu do hustých džunglí Hondurasu, kde bolo jeho hlavnou motiváciou objaviť luxusné a tajomné mayské mesto Copan a záhady, ktoré ho obklopovali. Ruiny, ktoré objavil, boli kontroverzné a fascinujúce zároveň. Našiel opustené mesto zdobené záhadnými rezbami a mystickými chrámami. Učenec vykreslil Mayov ako mierumilovnú civilizáciu, ale súčasní archeológovia majú dnes iný názor.

NEDÁVNE VYKOPÁVKY ODHALILI, ŽE COPAN BOL DEJISKOM NEUSTÁLYCH VOJEN, KRVAVÝCH RITUÁLOV A ĽUDSKÝCH OBETÍ. MAYOVIA, PODOBNE AKO INÉ CIVILIZÁCIE, BOLI ZAPOJENÍ DO KRVAVÝCH KONFLIKTOV V BOJI O NADVLÁDU A MOC.

Vďaka dnešnej pokročilej technológii pomohli vedcom novo aplikované vykopávkové techniky odhaliť tajomstvá mesta s menším poškodením ako zastarané metódy. Vďaka tomu sa podarilo odhaliť viac pamiatok bez poškodenia.

Najväčšie hrobové komory boli odkryté v copanských chrámoch, ktoré pravdepodobne obsahujú pozostatky vysoko postavených osôb, možno kráľov. Nápisy, ktoré sa tu našli, môžu vedcom poskytnúť nové informácie na pochopenie mayskej civilizácie. Mayskú spoločnosť charakterizovali krvavé rituály, loptové hry kozmického významu a umelecké hodnoty. Ale "krvavá zmluva" alebo ľudské obete medzi kráľmi a poddanými nemohli ochrániť Copan pred vnútornými spormi a kolapsom.

Súvisiace články