Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V Biblii objavili tajný text: Táto veta môže všetko zmeniť
Zdielať na

V Biblii objavili tajný text: Táto veta môže všetko zmeniť

Pozrite si tiež archívne video o najstaršej biblii sveta.

V súvislosti s jedným z biblických evanjelií sa podaril ohromujúci objav.

V 1750 rokov starom preklade Matúšovho evanjelia bola objavená nová kapitola Biblie. Kapitolu našiel stredoveký umelec Grigorij Kessel, ktorý pomocou ultrafialového svetla prezeral rukopisy vo Vatikánskej knižnici. Skrytý text sa našiel v rámci projektu Sinajské palimpsesty, v ktorom sa výskumníci snažia obnoviť texty, ktoré boli vymazané a prepísané pisármi v období od 4. do 12. storočia nášho letopočtu.

Palimpsesty - rukopisy, v ktorých sa starší text zmyl alebo zoškrabal a potom sa znovu použil - boli pomerne bežné kvôli nedostatku písacích materiálov. O niekoľko storočí neskôr sa však zistilo, že text možno obnoviť osvetlením rukopisov fluorescenčným svetlom alebo svetlom rôznych vlnových dĺžok. Pomocou týchto metód vedci rozlúštili už 74 rukopisov, ale najnovší nález bol obzvlášť výnimočný, pretože obsahoval preklad o storočie starší ako najstaršie grécke preklady vrátane Codexu Sinaiticus.

Novoobjavený preklad, ktorý bol prvýkrát napísaný v 3. storočí nášho letopočtu a skopírovaný v 6. storočí nášho letopočtu, ponúka viac podrobností ako grécky preklad 12. kapitoly Matúšovho evanjelia.

Veta, ktorú obsahuje, znie: "V tom čase šiel Ježiš v sobotu cez obilné polia; jeho učeníci vyhladli, začali zbierať obilné hlávky a jesť ich", zatiaľ čo na konci sýrskeho prekladu, ktorý objavil Kessel, je: "začali zbierať obilné hlávky, trieť ich v rukách a takto ich jedli".

"Grigorij Kessel urobil veľký objav vďaka svojej hlbokej znalosti vlastností starých sýrskych textov a písma. Tento objav dokazuje, aká produktívna a dôležitá môže byť súhra moderných digitálnych technológií a základného výskumu pri práci so stredovekými rukopismi."

- dodala Claudia Rapp, riaditeľka Ústavu pre výskum stredoveku Rakúskej akadémie vied.

Súvisiace články