Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Teror mayskej dynastie: Po jej páde zanikla celá civilizácia
Zdielať na

Teror mayskej dynastie: Po jej páde zanikla celá civilizácia

Pozrite si tiež archívne video o údajnom konci sveta podľa mayského kalendára.

Dni jej slávy trvali krátko a nasledoval zdrvujúci pád.

Staroveká mayská civilizácia sa často mylne označuje za ríšu, hoci v skutočnosti ju tvorilo množstvo menších štátov, ktoré do istej miery spájala spoločná kultúra, ale jednotliví vládcovia tolerovali len svoje vlastné zákony, čo viedlo k mnohým konfliktom.

Tento kolísavý systém moci dokázal udržať civilizáciu v chode až do šiesteho storočia nášho letopočtu, keď sa prakticky z ničoho nič objavila skupina, ktorá dobyla najmocnejšie mayské mestá a vytvorila dynastiu Hadích hláv, ktorá Mayov zjednotila nevídaným spôsobom.

O VLÁDNUCEJ TRIEDE, POMENOVANEJ PODĽA ERBU, NEBOLI K DISPOZÍCII ŽIADNE INFORMÁCIE AŽ DO 60. ROKOV 20. STOROČIA, KEĎ ARCHEOLÓGOVIA OBJAVILI V OBLASTI PETÉN V JUŽNOM MEXIKU A V DŽUNGLI SEVERNEJ GUATEMALY UNIKÁTNE RYTINY USMIEVAJÚCICH SA HADOV.

Následne sa našli aj ruiny Kalakmulu a ukázalo sa, že starobylé mesto bolo najdôležitejším sídlom tajomnej dynastie, v ktorom žilo takmer 50 tisíc poddaných. Hoci mnohé otázky o meste zostávajú nezodpovedané, vďaka jeho polohe je isté, že bolo založené v blízkosti a útlaku mestského štátu Tikal, ktorý ovládal a terorizoval ostatné skupiny v regióne.

"Hadí kráľ" preto viedol armádu do Tikalu, zabil vládcu štátu a potom ovládol celý región. Približne o štyridsať rokov neskôr dobyli aj mesto Palenque, čím dočasne upevnili svoju moc a prevzali kontrolu nad rozsiahlymi územiami.

STO ROKOV UPLYNULO V TIENI OBDOBIA MENŠÍCH A VÄČŠÍCH POTÝČOK, KEĎ SA TIKAL VZBÚRIL A ICH ARMÁDA PORAZILA DYNASTIU HADÍCH HLÁV, ČÍM OBNOVILA PÔVODNÝ PORIADOK. TO VŠAK NEMALO TRVAŤ DLHO, PRETOŽE NAPRIEK PORÁŽKE "HADIEHO KRÁĽOVSTVA", KTORÉ SI ZA KRÁTKY ČAS VYBUDOVALO OBROVSKÚ MOC, VÍŤAZSTVO TIKALU SPÔSOBILO, ŽE MENŠIE ŠTÁTY BOLI EŠTE VIAC ROZDROBENÉ A NEMALI UŽ ŽIADNU ŠANCU SA ZJEDNOTIŤ, ČO VIEDLO KU KONEČNÉMU KOLAPSU.

Súvisiace články