Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vesmírne pozostatky vedľa mayských pyramíd: Majú milióny rokov
Zdielať na

Vesmírne pozostatky vedľa mayských pyramíd: Majú milióny rokov

Pozrite si tiež archívne video o hrozbách asteroidov.

Do Zeme narazil na konci obdobia kriedy a Mayovia ho uctievali celé stáročia.

Je neuveriteľné, že niekedy sa na tom istom mieste na Zemi prekrýva niekoľko epoch pozemskej histórie a kultúry si neuvedomujú, že svoj svet budujú na mieste, ktoré bolo kedysi zdevastované. A niekedy aj samotné veci z vesmíru, ktoré dopadli na Zem, formovali ich históriu a duchovný pohľad na svet. Napríklad pri egyptských pyramídach dopadol na Zem meteorit a viacerí faraóni nosili meče z materiálu, ktorý pochádzal z vesmíru ako symboly vládcov.

Ešte pred 66 miliónmi rokov narazil do Zeme obrovský asteroid s priemerom 10 kilometrov, ktorý spôsobil na planéte ohromujúce zmeny a mnohí ľudia ho spájajú s vyhynutím dinosaurov. A obrovský kráter Chicxulub, široký 180 kilometrov, sa stále nachádza pri polostrove Yucatán v Mexiku. Náraz mal brutálne následky, cunami a obrovské ohnivé búrky.

Kráter však vytvoril aj úžasné zázraky, ktoré zohrali veľmi dôležitú úlohu v mayskej kultúre, pretože celý labyrint cenotov alebo závrtov okolo krátera Chixculub bol označený za vstup do podsvetia, a preto bol miestom mnohých rytín.

Najkrajšie z nich sa nachádzajú v okolí legendárneho mayského mesta Chichén Itzá.

Tieto cenotafy tiež naznačujú, že impakt po sebe mohol zanechať oceánsku panvu a že kráter mohol mať podľa výskumu v minulosti priemer až 300 kilometrov. Ľudia, ktorí dnes navštevujú tieto malebné miesta, teda netušia, že pred miliónmi rokov tu došlo k obrovskej deštrukcii a že cenoty sú jej výsledkom.

TAKTO VYZERAJÚ TIETO ÚŽASNÉ LOKALITY, KTORÉ BOLI VEĽMI DÔLEŽITÝMI MIESTAMI V HISTÓRII MAYSKEJ CIVILIZÁCIE:

Súvisiace články