Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hrozba z vesmíru: Vedci poznajú možný termín zrážky so Zemou!
Zdielať na
Chill

Hrozba z vesmíru: Vedci poznajú možný termín zrážky so Zemou!

Zdroj: Pixabay

Ničivé následky by sa rovnali sile 22 atómových bômb. NASA varovala, že tento asteroid by skutočne mohol vyhladiť ľudstvo.

Menšie meteority zvyčajne zhoria v zemskej atmosfére, takže pre nás nepredstavujú potenciálnu hrozbu. Asteroidov, ktoré sú veľké ako dom, by sme sa mali oprávnene obávať. Samozrejme, NASA ich neustále monitoruje, aby nás neprekvapili.

Náraz asteroidu na samom konci kriedy, pred 66 miliónmi rokov, mal globálne dôsledky: vyhynuli všetky veľké druhy dinosaurov. Nespočetné množstvo hollywoodskych filmárov sa zaoberá tým, ako by sa Zem mohla zachrániť, keby nás takýto cieľ zasiahol.

Vesmírna skala s názvom Bennu prechádza okolo našej planéty každých šesť rokov a podľa NASA by mohla Zem minúť 24. septembra 2182. Daily Star tiež spomína, že náraz asteroidu by mohol uvoľniť sily zodpovedajúce 22 jadrovým bombám naraz.

OSIRIS-Rex je prvou americkou vesmírnou sondou, ktorá z malej planétky odoberie vzorku a prinesie ju späť na Zem. Bennu zaujímala vedcov aj preto, lebo sa domnievali, že by mohla obsahovať staroveký materiál, ktorý by im mohol pomôcť pochopiť vznik slnečnej sústavy a planét a to, ako sa organické molekuly dostali na Zem na úsvite slnečnej sústavy.

NASA, samozrejme, zhromažďuje aj informácie, ktoré by mohli pomôcť vyhnúť sa zrážke. Pravdepodobnosť zrážky je vraj len jedna ku 2700, ale mali by sme byť pripravení na všetko. Vzorky by mali na Zem doraziť tento víkend.

Bennu je nebeské teleso s priemerom 500 metrov bohaté na uhlík, ktoré obieha okolo Slnka po dráhe podobnej dráhe Zeme. Hoci nás prípadné stretnutie určite neovplyvní, musíme myslieť na budúcnosť. 

Súvisiace články