Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vedci zistili príčinu, prečo milujeme vôňu benzínu
Zdielať na

Vedci zistili príčinu, prečo milujeme vôňu benzínu

Pozrite si tiež archívne video o cene benzínu.

Za normálnych okolností by na zmesi uhľovodíkov vyrobenej v rafinérii, ktorá pozostáva zo stoviek organických zlúčenín, nemalo byť nič zmyslovo príjemné. Napriek tomu je väčšina z nás nútená priznať, že ak práve nestojíme v oblaku výfukových plynov, je nám okamžitá štipľavá, výrazne sladkastá a štipľavá vôňa niekoľkých kvapiek paliva, ktoré vystreknú pri tankovaní, príjemná.

Túto nezvyčajnú príťažlivosť spôsobuje skromná molekula v zmesi chemických koktailov, bezfarebné organické rozpúšťadlo nazývané benzén. Jeho názov si možno niektorí z vás matne pamätajú z hodín chémie, aj keď si pamätajú len to, že je to najjednoduchší aromatický uhľovodík a skladá sa z molekúl v tvare prstenca (benzénový prstenec). Jeho vôňa je nezameniteľná - štipľavá, prenikavá aróma, a keď ju raz ucítite, budete jej štipľavý buket identifikovať na celý život.

Jeho charakteristický zápach je taký prenikavý, že aj povestný slabý ľudský nos dokáže zachytiť jeho nepatrné množstvo.

Môžeme povedať, že benzín vonia najmä po benzéne, napriek tomu, že tvorí menej ako jedno percento zložiek. Podobnosť ich názvov nie je náhodná, pretože slovo benzín pochádza z benzénu. Čo však robí v benzíne? Odpoveď je prozaická: tento aromatický uhľovodík sa používa na zvýšenie oktánového čísla paliva (miera jeho samovznietenia), a tým aj výkonu motora.

Vôbec však nie je prozaické, že benzén je vysoko toxická látka, ktorá môže spôsobiť bezvedomie alebo dokonca smrť, ak sa vdýchne vo veľkom množstve. Je tiež karcinogénny a genotoxický, spôsobuje mutácie génov a zvyšuje riziko leukémie a ochorenia kostnej drene.

Súvisiace články