Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Vieme, kam zmizla všetka voda z Venuše: Varovanie pre ľudstvo
Zdielať na

Vieme, kam zmizla všetka voda z Venuše: Varovanie pre ľudstvo

Pozrite si tiež archívne video o tom, či je Venuša stále aktívna.

Podľa amerických vedcov je osud Venuše pre ľudstvo varovným znamením, ktoré jednoducho nechceme vidieť.

Každý deň počúvame, že ak sa nič nezmení, globálne otepľovanie môže spôsobiť, že niektoré časti planéty sa stanú neobývateľnými. Zlou správou však je, že je to len začiatok, pretože budúcnosť Zeme - a života na nej vrátane ľudstva - je oveľa temnejšia.

Vedci z Coloradskej univerzity v Boulderi nedávno zistili, že na Venuši, ktorá je susedom Zeme, nie je voda. Pred miliardami rokov jej mohlo byť aspoň toľko ako na Zemi, ale časom nasledovali katastrofické udalosti, ktoré spečatili jej osud. Článok je uverejnený v magazíne Nature.

Vedci použili počítačové simulácie na sledovanie histórie vody na Venuši. Ukázali, že atómy vodíka v atmosfére Venuše unikajú do vesmíru prostredníctvom procesu známeho ako disociačná rekombinácia. To spôsobuje, že planéta stráca každý deň dvakrát viac vody, ako sa doteraz predpokladalo.

Disociačná rekombinácia je proces, pri ktorom sa atómy molekúl vody v atmosfére nakoniec rôznymi reakciami menia na oxid uhoľnatý a vodík. Ten už bude mať dostatok energie na to, aby pohodlne unikol gravitačnej príťažlivosti planéty. Kedysi bolo na planéte toľko energie, že keby sa všetka sústredila na povrchu, mohli by ste vidieť more hlboké v priemere 3 km. Hoci sa tento proces časom zastavil, v súčasnosti sa v atmosfére nachádzajú už len asi 3 cm vody.

Hlavným faktorom tohto procesu bol rozvoj silného skleníkového efektu, ktorý vyvolala hrubá vrstva oxidu uhličitého v atmosfére planéty. Ten zachytával teplo a výrazne zvyšoval povrchovú teplotu. Tento skleníkový efekt je najsilnejší známy v slnečnej sústave a viedol k zvýšeniu teploty približne o 482 stupňov Celzia. To spôsobilo, že voda sa prakticky vyparila a následne unikla do vesmíru.

V dôsledku toho má Venuša 100 000-krát menej vody ako Zem, hoci obe planéty majú približne rovnakú hmotnosť a veľkosť. Podľa Eryn Cangiovej, spoluautorky štúdie, to vysvetľuje, prečo tak dnes planéta vyzerá, zatiaľ čo v minulosti mohla byť dvojičkou Zeme.

Súvisiace články