Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V hlbinách Tichého oceánu našli niečo obrovské: Vedci to zatiaľ opatrne skúmajú
Zdielať na
Chill

V hlbinách Tichého oceánu našli niečo obrovské: Vedci to zatiaľ opatrne skúmajú

Zdroj: Unsplash

Isté je zatiaľ len, že to súvisí aj s ľudskou činnosťou.

Aj dnes vieme o hĺbkach oceánov menej ako napríklad o povrchu Marsu, a tak nečudo, že dokážu výskumníkov neustále prekvapovať. V severnom Tichom oceáne bol nedávno objavený zaujímavý a znepokojujúci útvar.

Globálne otepľovanie sa, samozrejme, podpísalo aj na vodách našej planéty a vplyvom klimatických zmien mohla vzniknúť obrovská, približne

3 milióny kilometrov štvorcových, nezvyčajne teplá vodná masa, ktorá môže slúžiť ako zdroj ďalšieho otepľovania.

Podobná „masa“ sa našla už v roku 2014 a Pacific Ocean Blob ako ju nazvali, mala škodlivý vplyv na vodný život, napríklad podporovala premnoženie toxických rias, kým v Severnej Amerike kvôli nej uhynulo veľké množstvo morských vtákov a vodných cicavcov.

V roku 2019 sa takáto masa vody objavila opäť, no s menším účinkom a minulý rok sa v okolí Nového Zélandu objavil „južný blop“, ktorý spôsobil problémy hlavne v Čile a Argentíne.

Najväčším problémom takýchto teplých „bazénov“ je, že neúmerne zvyšujú priemernú teplotu vody. Samozrejme, to má škodlivý vplyv na ekosystém, keďže „bloby“, ktoré sú tu už roky, sú o 5-6 stupňov teplejšie ako zvyčajne.

Na severovýchode Tichého oceánu sa teplota vody za posledných 25 rokov zvýšila už o 0,05 stupňa za rok, čo je znepokojujúce číslo. To všetko spôsobuje aj to, že sa v regióne v zime menej ochladzovalo, takže leto trvalo v priemere o 37 dní dlhšie. Klimatické zmeny spôsobené ľuďmi preto spustili nežiaduce procesy nielen na súši, ale aj v oceánoch a moriach.

Súvisiace články