Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Skvelá správa! TENTO nápoj je skoro tak zdravý ako voda
Zdielať na
Chill

Skvelá správa! TENTO nápoj je skoro tak zdravý ako voda

Zdroj: FreePik

Vedci konečne dali na papier to, čo mnohých Slovákov poteší.

O nás Slovákoch je to síce stereotyp, ale my si nemôžeme (a ani nechceme) pomôcť: radi pijeme. Keď máme dobrú náladu, keď máme zlú náladu, keď sme v spoločnosti alebo s rodinou. Pohárik dobrej domácej pálenky, šampanské, fľaša vína, alebo mužmi obľúbené pivo.

O tom poslednom priniesla dobré správy čínska univerzita, konkrétne Katedra mikroekológie na Dalianskej univerzite lekárskych vied, ktorá dospela k vyššie uvedenému záveru, čo znamená, že si každý môže vychutnať príjemne chutiaci nápoj s väčším pokojom.

Pivo je jedným z najčastejšie konzumovaných alkoholických nápojov a teší sa obrovskej obľube nielen u nás, ale na celom svete. Je to z veľkej časti vďaka jeho trpkej chuti, dokonalej harmónii bubliniek a gastronomickej revolúcii, ktorá sa začala pred niekoľkými rokmi. Pivo už dávno nepovažujeme len za plechovku ležiaka v trafike: v našej krajine v posledných rokoch pracuje množstvo fantasticky nadaných pivovarníkov a v tematických baroch venovaných špeciálne týmto remeselným výrobkom si môžete vybrať z niekoľkých úžasných pivovarov s úžasnými produktmi.

Ale doteraz sa k nim, podobne ako ku všetkým alkoholickým produktom, mnohí stavali s nevôľou. Jeho nespornou nevýhodou je prítomnosť samotného alkoholu, ktorý nie je najzdravšou zložkou výrobku. Mnohí ľudia mu pripisujú aj negatívny účinok, z ktorého vznikol klasický názov pivné brucho. Zaujímavosťou je, že z piva samo o sebe, ak vezmeme do úvahy jeho kalorickú hodnotu, nepriberiete. Často si však k nemu dáme nejakú pochutinu alebo mastné jedlo, ktoré nás po doplnení pivom bohatým na sacharidy môžu skutočne dostať z kalorického deficitu.

V tejto štúdii sa však vyzdvihli pozitívne účinky piva. Ak sa konzumuje v správnom množstve, prispieva k správnemu fungovaniu ciev, obehového systému a srdca, zlepšuje funkciu žalúdka a trávenie, pomáha imunitnému systému a v neposlednom rade môže tiež spomaliť starnutie.

Avšak napriek tejto dobrej správe by sme nemali zabúdať na to, že:

ALKOHOL BY MALI KONZUMOVAŤ LEN DOSPELÍ A S MIEROU! ZDRAVÁ A PESTRÁ STRAVA, PRIMERANÝ POHYB A VYHÝBANIE SA VŠETKÝM FORMÁM ŠKODLIVÝCH ZÁVISLOSTÍ SÚ KĽÚČOM K SKUTOČNE ZDRAVÉMU ŽIVOTNÉMU ŠTÝLU.

Súvisiace články