Jasno
25°
Bratislava
Adriána
26.6.2024
Nová záhada Stonehenge: Vedci možno našli odpoveď
Zdielať na

Nová záhada Stonehenge: Vedci možno našli odpoveď

Pozrite si tiež archívne video o pôvode megalitov zo Stonehenge.

Možno sa podarilo objasniť starú záhadu.

Stonehenge, záhadný kamenný kruh na juhu Anglicka, fascinuje ľudí už celé stáročia. Stavba začala okolo roku 3100 pred naším letopočtom a v priebehu storočí sa rozširovala. Hoci sa vedci zhodujú, že slúžil na astronomické účely, jeho presná funkcia zostáva záhadou.

Jedným z možných vysvetlení je, že Stonehenge sledoval nielen pohyb Slnka, ale aj Mesiaca. Obežná dráha Mesiaca nie je dokonalá kružnica, ale každých 18,6 roka kolíše zo severu na juh. Keď Mesiac dosiahne najsevernejší a najjužnejší bod, nazýva sa to "veľká lunárna rotácia", zatiaľ čo menšie výkyvy sa nazývajú "malé lunárne rotácie".

Jedna skupina archeológov sa domnieva, že "staničné kamene" v Stonehenge označujú najjužnejší východ Mesiaca. Iní to spochybňujú a tvrdia, že usporiadanie kameňov nezodpovedá presne pohybu Mesiaca.

V januári 2025 poskytne vzácny nebeský úkaz vedcom príležitosť overiť túto hypotézu. Mesiac vtedy dosiahne svoj najjužnejší bod a vedci budú Stonehenge pozorne pozorovať.

Profesor Clive Ruggles, významná osobnosť výskumu Stonehenge, uviedol, že zatiaľ čo jeho vzťah so Slnkom bol pomerne dobre zmapovaný, spojenie s Mesiacom je stále nejasné. V mnohých kultúrach sa vysoká nadmorská výška Mesiaca spájala so slávnosťami a rituálmi.

Záhada Stonehenge sa možno nikdy úplne nevyrieši, ale vedci neustále hľadajú nové stopy, aby odhalili minulosť. Pozorovania z roku 2025 by mohli byť ďalším krokom k pochopeniu tejto záhady. Vedecké výskumy pokračujú, aby sme sa dozvedeli viac o dôvodoch výstavby a využívania Stonehenge. Najväčšou výzvou pre Stonehenge je moderná civilizácia. Vzhľadom na rozvoj okolia a vysoký počet návštevníkov je potrebné vyvíjať neustále úsilie na ochranu a zachovanie pamiatky.

Celkovo je Stonehenge fascinujúca pamiatka, ktorá spája minulosť so súčasnosťou. Návštevníci budú mať úžasný zážitok, keď nahliadnu do fascinujúcej architektúry pravekého človeka.

 

Súvisiace články