Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Objavili tajný symbol vytesaný do kameňa: Mohol by vyriešiť záhadu Stonehenge
Zdielať na

Objavili tajný symbol vytesaný do kameňa: Mohol by vyriešiť záhadu Stonehenge

Pozrite si tiež archívne video o pôvode megalitov zo Stonehenge.

Stonehenge je jednou z najzáhadnejších stavieb na svete, o jeho pôvode a účele vedci dlho diskutovali a v priebehu desaťročí bolo predložených mnoho teórií.

Nedávna štúdia ponúka trochu iné vysvetlenie. Začína sledovaním stôp megalitických stavieb, ako je Stonehenge, na celom kontinente, v celej Európe, a tiež skúma, aké nápisy a vyobrazenia by sa mohli nachádzať na týchto megalitických stavbách.

Vedci dospeli k záveru, že tieto stavby mohli vytvoriť pravekí moreplavci, ktorí cestovali po moriach a inšpirovali ďalšie národy k stavbe podobných stavieb. Samozrejme, to nijako presne neodpovedá na otázku, kto tieto štruktúry postavil. Vedci by vysledovali inšpiráciu k jednému národu a rádiokarbónové datovanie naznačilo, že chronológia môže byť podobná, takže keď sa presunieme do Anglicka, tieto stavby majú chronologické poradie na základe ich veku.

Podľa tohto názoru stavitelia prešli dlhú cestu a ich koncepcia určila trend v neolite, ostatní sa od nich mohli učiť zručnostiam v budovaní takýchto stavieb. Jedna skupina bádateľov sa domnieva, že stavitelia mohli pochádzať zo severného Francúzska (presnejšie z Bretónska), iní tvrdia Portugalsko. Koniec koncov, všetky stavby sa nachádzajú v blízkosti pobrežia.

Vedci si tiež všimli, že na mnohých stavbách sú vyryté vodné živočíchy vrátane veľkých obojživelníkov. Tie zasa posilňujú domnienku, že pri ich stavbe pov celej Európe mohli pomáhať morskí ľudia.

Ako ich však dokázali postaviť?

Súvisiace články