Oblačno
16°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Už žiadne záhady: Vieme, kto postavil Stonehenge!
Zdielať na
Chill

Už žiadne záhady: Vieme, kto postavil Stonehenge!

Zdroj: FreePik

V okolí megalitickej stavby sa našli stopy, ktoré by mohli odpovedať na veľkú otázku.

Stonehenge je jednou z najikonickejších stavieb na svete, ktorá je dnes neoddeliteľnou súčasťou našej popkultúry a ktorú sme v priebehu desaťročí videli v mnohých filmoch vrátane univerza Transformers, kde táto mystická stavba zohráva zaujímavú úlohu.

V posledných desaťročiach sa v tejto oblasti uskutočnilo množstvo výskumov, ktoré sa jednoznačne snažia odpovedať na veľkú otázku: kto a prečo postavil túto gigantickú stavbu na Britských ostrovoch? Nuž, už predtým sa vždy objavovali vysvetlenia, ale dôkazy nám chýbali, teraz sme však bližšie k vyriešeniu záhady.

Pokiaľ ide o dôvod, prečo mohla byť postavená, mnohí vedci sa domnievajú, že odpoveďou je, že slúžila na štúdium letného a zimného slnovratu, zatiaľ čo iní vidia Stonehenge ako posvätné pohrebisko.

Kto však mohol postaviť toto monumentálne umelecké dielo?

Zaujímavé je, že už skôr sa ukázalo, že niektoré kamene pochádzajú z územia dnešného Walesu, ale stavitelia nepochádzali z tejto oblasti. Na základe vzoriek DNA nájdených v tejto oblasti prišli odborníci so zaujímavou hypotézou, že stavitelia pravdepodobne pochádzali z územia dnešného Turecka, z Anatólie, a do oblasti sa dostali cez Stredozemné more. Spolu s ďalšími skupinami mohli rozšíriť poľnohospodárstvo na celom kontinente. A zdá sa, že títo ľudia si so sebou z Ďalekého východu priniesli množstvo tradícií, na ktoré nadviazali na Britských ostrovoch, vrátane megalitického staviteľstva.

Príspevok o tom bol už predtým uverejnený vo vedeckom časopise Nature Ecology & Evolution.

Súvisiace články