Jasno
19°
Bratislava
Adolf
17.6.2024
Záhada u Stonehenge: Pri stavbe domu objavili nové mesto!
Zdielať na

Záhada u Stonehenge: Pri stavbe domu objavili nové mesto!

Pozrite si tiež archívne video o pôvode megalitov zo Stonehenge.

V blízkosti anglického mesta Salisbury, kde sa nachádza lokalita svetového dedičstva Stonehenge, bol objavený obrovský pohrebný komplex, ktorý vykazuje známky tisícročnej ľudskej činnosti.

Novoobjavené pohrebisko je o tisícky rokov mladšie ako Stonehenge - je dokonalou ilustráciou obrovského významu, ktorý táto oblasť Salisburskej planiny kedysi mala pre starovekých Britov.  Objav uskutočnil tím Cotswold Archaeology na okraji predmestia Salisbury Harnham, na okraji plánovaného sídliska. v rámci projektu bolo objavených niekoľko štruktúr vytvorených človekom, ktoré pochádzajú z rôznych období starovekej britskej histórie. Predpokladá sa, že niektoré z okrúhlych hrobov pochádzajú z neolitu alebo "novej doby kamennej", hoci väčšina z nich pochádza z mladšej doby bronzovej (2400 - 1500 rokov pred n. l.).

V jednej časti vykopávok bolo odkrytých 20 mohylových hrobov s priemerom od 10 do 50 metrov, ktoré boli obklopené priekopou. Ľudské pozostatky na lokalite boli z veľkej časti zničené stáročiami poľnohospodárskej kultivácie, ale najmenej 10 pohrebov a tri neúplné kremácie sa zachovali neporušené.

V ďalšej časti výkopu sa našla pravdepodobne poľnohospodárska plocha z doby železnej a sídlisko z neskorej doby bronzovej a železnej pozostávajúce z viac ako 240 jám a kôp. V jednej zo starších neolitických jám sa nachádzal aj paroh jeleňa. Výskumníci budú tieto úlomky kostí podrobne skúmať, aby zistili, či vykazujú nejaké známky úpravy, ktoré by mohli naznačovať, že boli zbierané na ozdoby, nástroje alebo zbrane. Niektoré pozostatky pochádzajú z obdobia Sasov, skupiny severoeurópskych osadníkov, ktorí prišli do Anglicka až po páde rímskej nadvlády okolo 5. storočia n. l. V tejto časti lokality sa nachádza drevená budova, jama, saská keramika, železné čepele a rímska keramika.

Stonehenge je pravdepodobne najznámejšou prehistorickou pamiatkou Anglicka, ale určite nie je jedinou archeologickou lokalitou na Salisburskej planine. V miestnej oblasti bolo vykopaných niekoľko ďalších neolitických kamenných stavieb a pohrebísk vrátane obrovského prehistorickej kruhovej jamy len kúsok od Stonehenge.

Súvisiace články