Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Stredoveká šelma stále žije: Ľudia pred ňou utekali ako o život
Zdielať na

Stredoveká šelma stále žije: Ľudia pred ňou utekali ako o život

Pozrite si tiež archívne video o stredovekej dedine na Slovensku.

Škrípajúce zuby a nenásytný apetít. Žarty bokom!

História nás vždy dokáže prekvapiť, pretože spoločnosti v starších dobách žili úplne inak a čelili úplne iným výzvam ako tie dnešné. To platí aj pre ošípané. Kým dnes ich vnímame ako mierumilovné domáce zviera, v minulosti boli diablovým služobníkom.

Predstavte si svet, v ktorom ošípané neboli obyvateľmi šťastných fariem, ale voľne sa pohybujúcimi divými zvieratami, ktoré mohli kedykoľvek zaútočiť na nič netušiacich okoloidúcich! Taká bola realita v stredoveku, keď ošípané chované pre mäso často žili v extenzívnych podmienkach a voľne sa pásli na poliach a v lesoch. Túto slobodu si, samozrejme, užívali len ošípané, ale pre ľudí predstavovala vážnu hrozbu.

Voľne sa pohybujúce ošípané často poškodzovali úrodu a majetok a nezriedka útočili na ľudí. Tieto útoky mohli spôsobiť vážne zranenia a dokonca aj smrť. Medzi obeťami rozzúrených prasiat boli deti, dospelí a tiež šľachtici.

Od 13. storočia bolo možné proti škodám spôsobeným ošípanými podniknúť právne kroky. Ošípaná, ktorá spôsobila škodu, bola vyhlásená za "zločinca" a postavená pred súd. Na konci súdneho procesu bolo prasa zvyčajne odsúdené a popravené. V Anglicku bol tento postup menej rozšírený, ale vo Francúzsku, najmä v okolí Paríža, bol pomerne rozšírený.

Tieto príbehy ilustrujú ťažkosti života v stredoveku, kde bol každodenný život plný nebezpečenstiev a ľudia sa museli neustále prispôsobovať okolitému svetu. Boj proti prasatám je len jedným z mnohých príkladov výziev, ktorým ľudia v stredoveku čelili. Odvaha a húževnatosť stredovekých ľudí nám môže byť príkladom, pretože dokázali prežiť a zachovať si vôľu žiť v týchto ťažkých podmienkach.

ZÁBAVNÝ FAKT: V STREDOVEKU SA OŠÍPANÉ CHOVALI NIELEN PRE MÄSO, ALE AJ PRE KOŽUŠINU. Z PRASACEJ SRSTI SA VYRÁBALA PRIADZA, Z KTOREJ SA TKALI LÁTKY A KOBERCE

Súvisiace články