Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Stredoveká hygiena: Na pranie sa používal odstáty moč
Zdielať na

Stredoveká hygiena: Na pranie sa používal odstáty moč

Pozrite si tiež archívne video o stredovekej dedine na Slovensku.

Nie všetko a všetci v stredoveku voňali po ružiach.

Dnes sa zdá byť život bez vane alebo aspoň sprchy, umývadla či práčky nepredstaviteľný a každodenná hygiena sa stala súčasťou základných hygienických podmienok. Prešla však dlhú cestu a v stredoveku bol aj jeden kúpeľ ročne zázrakom.

Existovali však aj prekvapivejšie zvyky, ktoré sa vyvinuli z ľudovej viery alebo nevyhnutnosti. Keďže neexistovali drogérie, kam by si ľudia mohli len tak odbehnúť po dezodorant alebo prací prostriedok, používali to, čo mali, ako sa dalo.

Samozrejme, vždy existovali skvelé nápady. Už v 12. storočí lekár Trota zo Salerna vo svojej knihe navrhoval, aby sa dámy čistili handričkou namočenou vo víne, v ktorom dusili čučoriedkové listy alebo bobule.

BOLA TO MENEJ EXTRÉMNA RADA, AKO TÁ ZA HRANICAMI MODERNÉHO ČLOVEKA, ABY DO VODY NA PRANIE PRIDÁVALI ODSTÁTY MOČ A POPOL, ABY BOLI ŠATY A BIELIZEŇ "ČISTÉ".

V Coventry sa napríklad sťažovali, že pranie vyháňa ryby z kláštorného rybníka - kam ryby zmizli, keďže išlo o jazero, sa neuvádza. Našťastie však pračky nemuseli chodiť k jazeru príliš často, keďže väčšina z nich mala len jedno oblečenie.

V stredoveku sa v boji proti špine a škodcom odporúčalo, aby sa ľudia holili, alebo ak nemali žiletku, vytrhávali si (!) vlasy a ochlpenie a potom si potierali pokožku zmesou octu a borovicovej šťavy.

WELŠANIA SA TIEŽ VEĽMI STARALI O SVOJE ZUBY, ALE NIE ZUBNÝMI KEFKAMI A PASTOU, ALE ARAŠIDOVÝM MASLOM A ĽANOVÝMI HANDRIČKAMI. V INÝCH KRAJINÁCH SA POUŽÍVALA MAJORÁNKA A MÄTA - TÁ JE POMERNE BLÍZKA OSVIEŽUJÚCIM ROZTOKOM, KTORÉ SA POUŽÍVAJÚ AJ DNES. 

Súvisiace články