Jasno
26°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Zo zeme vykopali poklad falošného proroka z čias morovej epidémie
Zdielať na

Zo zeme vykopali poklad falošného proroka z čias morovej epidémie

Pozrite si tiež archívne video o náleznom za poklady.

Vedci objavili obrovský poklad zo 17. a 18. storočia.

Našťastie je dnes už zriedkavé a zákonom trestné zneužívať zúfalstvo chorých alebo znevýhodnených. Jeden z najodpornejších podvodníkov 18. storočia, Antoni Jaczewiczar, sa však dlhodobo a dobre živil tým, že tvrdil, že má liečivé a ochranné schopnosti prostredníctvom svojich modlitieb za ľudí trpiacich morom.

Jaczewiczar bol vzorom falošných prorokov a tvrdil, že tento dar mu dala Panna Mária, ktorá s ním údajne žila v pustovni vo Svätokrížskych horách.

Toto miesto v Poľsku má z historického hľadiska veľký náboženský význam. Názov vychádza z legendy, podľa ktorej sa v neďalekom benediktínskom kláštore Łysa Góra nachádza kresťanská relikvia, ktorá nie je ničím iným ako malým kúskom dreva z kríža, na ktorom bol ukrižovaný Ježiš Kristus.

Počas morovej epidémie mnoho ľudí Jaczewiczarovi uverilo, a tak podvodom rozbehol neuveriteľne výnosný obchod. Do jeho pokladnice prúdili značné dary, jeho majetok narástol natoľko, že si najal ozbrojenú stráž a svoju pustovňu premenil na horskú pevnosť.

O Jaczewiczarove metódy sa zaujímali miestne úrady, ale tie sa nemali záujem liečiť, skôr stíhať za podvod. Zatkli ho a súdili na biskupskom súde v Krakove, ale z väzenia ušiel, vrátil sa do svojho kláštora a pokračoval v klamaní pacientov. V roku 1712 ho opäť zatkli a odsúdili na doživotie.

ZLATÝ POKLAD FALOŠNÉHO PROROKA BOL NÁJDENÝ

Nedávno tím detektorov kovov s licenciou na ochranu kultúrneho dedičstva obhliadol lokalitu bývalého Jaczewiczovho kláštora. Bádatelia objavili obrovský poklad strieborných a zlatých predmetov z prvej polovice 17. a začiatku 18. storočia.

Najzaujímavejšou mincou je zlatý hamburský dukát z roku 1648 s vyobrazením Svätej Madony s dieťaťom, pravdepodobne určený ako prívesok.

Archeológovia predpokladajú, že poklady boli pravdepodobne zozbierané ako dary alebo sľuby pre falošného proroka, ktorý bol falošným liečiteľom. Keď sa proti Jaczewskému začalo súdne konanie, zlato a striebro boli zakopané do zeme.

Po vykopávkach boli poklady prevezené do archeologického múzea na ďalšiu analýzu. Zástupca Vojvodského pamiatkového úradu v Kielcach uviedol, že podrobná numizmatická a historická analýza je naplánovaná na koniec tohto roka a dúfa, že nálezy prinesú nové informácie o minulosti a činnosti falošného proroka.

Mor, známy aj ako čierna smrť, je jednou z najničivejších epidémií ľudstva a v posledných storočiach sa niekoľkokrát prehnala Európou.

Súvisiace články