Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Celá posádka vesmírnej lode umrela: Misia úplne zlyhala
Zdielať na

Celá posádka vesmírnej lode umrela: Misia úplne zlyhala

Pozrite si tiež archívne video o sonde, ktorá má odobrať vzorky z Mesiaca.

Astronauti strávili vo vesmíre takmer mesiac, ale vrátili sa mŕtvi.

Misia kozmickej lode Sojuz-11 sa skončila koncom júna 1971, keď sa z prvej vesmírnej stanice na svete Saljut-1 vrátila na Zem. Misia bola úspešná, keďže trojčlenná sovietska posádka - Georgij Dobrovolskij, Vladislav Volkov a Viktor Pačajev - strávila na vesmírnej stanici 23 dní, čím prekonala rekord v čase strávenom vo vesmíre.

Pri návrate však všetkých šokovalo, keď sa otvorili dvere kabíny, pretože všetci kozmonauti zahynuli. Žiaľ, posádka Sojuzu-11 sa utopila v dôsledku technickej poruchy.

PROJEKT SALJUT-1 SPUSTIL SOVIETSKY VESMÍRNY PROGRAM V ROKU 1969 PO TOM, AKO PREHRAL PRETEKY O MESIAC S AMERICKÝM PROGRAMOM APOLLO. SOVIETI SA ROZHODLI, ŽE SA POKÚSIA PREDBEHNÚŤ AMERIČANOV V INÝCH OBLASTIACH, NAPRÍKLAD V DLHODOBÝCH VESMÍRNYCH LETOCH. NA TENTO ÚČEL VYVINULI NOVÝ TYP VESMÍRNEJ LODE SOJUZ A NOVÝ TYP VESMÍRNEJ STANICE SALJUT.

Tím Sojuz-11 vykonával na stanici rôzne experimenty, napríklad skúmal reakciu ľudského tela na mikrogravitáciu, skúmal Zem a Slnko a testoval systémy a vybavenie stanice.

​Počas misie čelili viacerým problémom. Napríklad klimatizačný systém stanice nefungoval správne, takže vo vnútri bolo príliš horúco. Okrem toho sa opakovane strácalo rádiové spojenie so Zemou.

Na konci misie sa posádka Sojuzu-11 rozlúčila so stanicou a vrátila sa do pristávacej kapsuly. Pred návratom uskutočnili záverečné televízne vysielanie, v ktorom s úsmevom spomínali na svoje zážitky a ďakovali pozemnej kontrole za pomoc. Potom zavreli dvere kabíny a oddelili sa od stanice.

Pri návrate sa však niečo pokazilo. Ventil v spojení medzi pristávacím a servisným modulom sa nesprávne otvoril, keď boli ešte vo výške 168 km. To znamenalo, že atmosféra kabíny sa začala vypúšťať do priestoru. Astronauti to nemohli vidieť, pretože v kabíne neboli žiadne tlakomery. Problém si všimli, až keď už bolo neskoro. Tlak vzduchu rýchlo klesal a astronauti stratili vedomie a udusili sa.

Pozemná kontrola nemohla nič urobiť, pretože s kabínou nebolo žiadne rádiové spojenie. Tragédia vyšla najavo, až keď záchranné tímy v Kazachstane otvorili dvere kabíny a našli bezvládne telá troch astronautov. Pokúšali sa ich oživiť, ale nepodarilo sa im to.

Sovietske vedenie vyhlásilo deň smútku a zorganizovalo veľkolepý pohreb astronautov. Vyšetrovaním sa zistilo, že za to mohla konštrukčná chyba, ktorá sa pri testoch neprejavila. Ventil sa mal otvoriť až vtedy, keď už bola kapsula v nízkej výške.

Neskôr sa zaviedlo nosenie skafandrov počas návratu astronautov.

Súvisiace články