Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čo sa deje s astronautmi po návrate z vesmíru na Zem?
Zdielať na
Chill

Čo sa deje s astronautmi po návrate z vesmíru na Zem?

Zdroj: Shutterstock

Je naozaj tak ťažké vrátiť sa späť do pozemských podmienok?

Určite ste už na sociálnych sieťach zachytili videá, ktoré ukazujú, aké ťažké je pre astronautov aklimatizovať sa na podmienky našej planéty po návrate z vesmíru. Tie najznámejšie sú dve. To prvé je o astronautke, ktorá omdlie počas tlačovej konferencie a druhé o astronautovi, ktorý počas prednášky púšťa na zem rôzne predmety, akoby zabudol, že existuje gravitácia.

Začnime prvým omdlievajúcim videom. Nahrávanie sa uskutočnilo v septembri 2006, keď mala astronautka Heidemarie Stefanyshyn-Piper prejav na ceremónii v Texase oslavujúcej jej návrat domov. Piper sa raketoplánom Atlantis dopravila na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, aby s kolegami vykonala prvé montážne práce od havárie raketoplánu Columbia. Piper, vtedy 43-ročná námorná dôstojníčka, bola letovou špecialistkou zodpovednou za elektroniku – počas tejto misie absolvovala dva výstupy do voľného vesmíru.

Ako môžete vidieť na snímke, astronautka sa veľmi potí a vyzerá zmätene, potom sa zapotáca a na chvíľu stratí vedomie. Po krátkej chvíli omdlie znova, tentokrát jej už ale pomôžu sadnúť. Podľa Smitha Johnstona, doktora vesmírnej misie, ktorý bol tiež prítomný na ceremoniáli, nebola potrebná hospitalizácia a Piper mohla po incidente odísť domov. Johnston objasnil, že astronauti počas svojho pobytu vo vesmíre stratia aj 10 až 14 percent objemu krvi, ktorý sa im v priebehu niekoľkých dní podarí obnoviť. Podľa manžela astronautky to nebolo jedinou príčinou nevoľnosti jeho manželky. Mohlo za to aj teplo v hangári, kde sa podujatie konalo a tiež rozruch súvisiaci s jej vystúpením.

Nevoľnosť Piper je teda skutočná a strata jej vedomia bola (aspoň čiastočne) spôsobená pobytom vo vesmíre. O niečo zaujímavejšie je nasledujúce video. Hoci materiál zverejnilo Johnsonovo vesmírne stredisko NASA, bolo prezentované ako súčasť ich satirickej série „This is JSC“.

Na zábere máte možnosť vidieť Toma Marshburna, ktorý si len ťažko zvyká na zemskú gravitáciu. Záznam však nie je skutočný, astronaut túto situáciu len filmuje. Aj keď video nie je reálne a ide o vtip, neznamená to, že tento fenomén neexistuje.

Napríklad, v roku 1998 strávil astronaut Joe Edwards týždeň na palube raketoplánu, a keď mu po návrate pri lekárskej prehliadke lekár podal pohár limonády a potom ho požiadal, aby si vyzul topánky, Edwards pohár nechal napospas beztiažovému stavu, ktorý tam nebol. Čiže video síce skutočné nie je, ale podobné javy sa astronautom dejú.