Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Vedci zistili, aké zvieratá poznali ľudia v starovekom Egypte
Zdielať na

Vedci zistili, aké zvieratá poznali ľudia v starovekom Egypte

Pozrite si tiež archívne video o novinkách v bratislavskej ZOO

Mnohé z nich boli veľmi veľké a niektoré už nikdy neuvidíme.

Nasledujúce video vás zavedie do fascinujúceho sveta starovekého Egypta a odhalí vám vyhynuté zvieratá, ktoré kedysi žili popri jednej z najdlhších civilizácií v dejinách ľudstva. Tu je niekoľko kľúčových informácií:

Lev berberský:

Mohutní dravci. Levy, známe ako egyptské, boli kedysi v Egypte veľmi rozšírené, symbolizovali moc a chránili kráľovstvo pred cudzincami. V egyptskej kultúre boli uctievané a niekedy si ich faraóni dokonca udomácnili.

Tur divý:

Obrovskí predkovia dobytka. Pratury boli divoké a obávané plemeno dobytka, ktoré bolo prostredníctvom lovu neoddeliteľnou súčasťou staroegyptského hospodárstva. Ich mäso a kosti boli cenným tovarom na trhoch.

Volavka Bennu:

Najvyšší lietajúci vták. Táto vyhynutá volavka, ktorá bola pravdepodobne inšpiráciou pre božstvo Bennu, spájané so slnkom, stvorením a znovuzrodením, bola vyššia ako človek a mala rozpätie krídel viac ako 2,7 metra.

Severoafrický slon:

Menej známy poddruh. Tieto slony, ktoré sú menšie ako ostatné africké slony a veľkosťou podobné ázijským slonom, nemali starí Egypťania radi pre ich zvyky ničiť úrodu.

Hroch:

Ambivalentný vzťah. Hoci moderné hrochy nevyhynuli, poddruh žijúci po boku Egypťanov spôsoboval značné konflikty tým, že poškodzoval úrodu a útočil na lode.

Toto skúmanie vyhynutej fauny poukazuje na dynamické interakcie medzi starými Egypťanmi a ich prírodným prostredím a ukazuje tú stránku Egypta, ktorá sa veľmi líši od púštnej krajiny, ktorú poznáme dnes, kde krajine dominujú skôr nekonečné budovy hotelov než obrovské levy.

Súvisiace články