Jasno
26°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Toto v dejepise nie je: Orgie a sexuálne avantúry jaskynných malieb
Zdielať na

Toto v dejepise nie je: Orgie a sexuálne avantúry jaskynných malieb

Pozrite si tiež archívne video o jaskyni mŕtvych netopierov.

Staroveké jaskynné maľby zobrazujú nielen lovecké scény, ale aj pohlavné orgány a skupinový styk.

Jaskynné kresby a jaskynné maľby zobrazujúce sexuálne akty nám umožňujú nahliadnuť do špinavých fantázií pravekých ľudí, alebo ak chcete, do tajomstiev pravekej intimity. Medzi najznámejšie z nich patrí francúzska jaskyňa Lascaux, kde sú sexuálne scény a orgie zobrazené primitívnou, ale pôsobivou výtvarnou technikou.

Tieto vyobrazenia prispievajú k tomu, aby sme s pomocou paleoantropológov a historikov pochopili sexuálny život, zvyky a tabu pravekého človeka a prvých civilizácií. Najčastejšie sa vyskytuje zobrazenie vagíny, aj keď menej často, ale takmer vo všetkých jaskyniach sa vyskytuje aj zobrazenie penisu.

Jaskyňa Lascaux sa nachádza v regióne Dordogne vo Francúzsku a je jednou z najfascinujúcejších lokalít jaskynných malieb na svete. Jaskynný systém bol objavený v roku 1940 spolu s pôsobivým bohatstvom prehistorických malieb, ale nachádzajú sa tu aj rytiny na povrchu skál spred 17 tisíc rokov.

Kresby zobrazujú zvieratá, ktoré v tom čase žili, napríklad jelene, kone a býky, ako aj abstraktné tvary a geometrické vzory, ktorých vytvorenie si vyžadovalo rôzne techniky. Niektoré prvky, ako napríklad pohyb zvierat alebo zobrazené farby, vyzerajú na stenách jaskýň mimoriadne realisticky.

Jaskyňa Lascaux vo Francúzsku je miestom veľkého záujmu turistov, jedným z dôvodov je, že starobylé diela obsahujú sexuálnu scénu starú tisíce rokov.

Nachádza sa tu aj kresba stará približne 18 tisíc rokov, ktorá je prvým zachovaným obrazom, na ktorom je jasne zobrazený vztýčený alebo ejakulujúci penis. Na prvý pohľad obrázok zobrazuje stojacu postavu v 70-stupňovom uhle a vedľa nej byvola, ktorého veľkosť naznačuje aj rozdiel v sile medzi zvieraťom a človekom. Podľa niektorých vysvetlení sa práve na prekonanie tohto rozdielu na kresbe objavuje tuhý penis, kde erekcia symbolizuje silu.

Na archeologických náleziskách v národnom parku Serra da Capivara v Brazílii sa tiež nachádza množstvo starovekých nástenných malieb so sexuálnou tematikou. Výjavy zahŕňajú páry rovnakého pohlavia, orgie, ako aj scény dospelých, ktorí majú sex s deťmi alebo aspoň v ich prítomnosti.

Mnohé z týchto miest však boli v dôsledku vandalizmu v súčasnosti pre verejnosť uzavreté a pre návštevníkov boli vytvorené náhradné miesta.

Súvisiace články