Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Záhadné 200-tisíc ročné nálezy v jaskyni: Tajomstvo odhalené
Zdielať na

Záhadné 200-tisíc ročné nálezy v jaskyni: Tajomstvo odhalené

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako sa objavuje nová jaskyňa.

Bizarný objav vyvoláva mnoho otázok.

Pred takmer 200 tisíc rokmi skupina neandertálcov postavila v hlbinách jaskyne v juhozápadnom Francúzsku z rozbitých stalaktitov sériu zvláštnych štruktúr - starostlivo usporiadané tvary usporiadané do dvoch veľkých kruhov a štyroch menších kopcov mátajú vedcov od ich objavu v roku 1990 a naznačujú nečakane zložité správanie neandertálcov.

Prvé analýzy záhadných štruktúr naznačovali, že sú staré najmenej 47 tisíc rokov, ale predčasná smrť hlavného výskumníka zastavila výskum na viac ako 20 rokov.

"Raní neandertálci boli jedinou ľudskou populáciou žijúcou v tomto období v Európe."

- napísali autori štúdie.

"Naše výsledky naznačujú, že ich spoločnosť mala prvky modernosti, o ktorých sa teraz dá dokázať, že sa vyvinuli skôr, ako sa doteraz predpokladalo. Patrí k nim komplexná priestorová organizácia, používanie ohňa a obývanie hlbokých krasových oblastí."

Pred týmto objavom totiž v záznamoch o neandertálcoch chýbali dôkazy o kultúrnych praktikách a komplexnom sociálnom správaní. Podľa výskumníkov si však vytvorenie týchto štruktúr vyžadovalo "nevyhnutné súčasné vykonávanie rôznych úloh, a teda aj určitý stupeň sociálnej organizácie".

Okrem toho skutočnosť, že stavby sa nachádzajú 336 metrov od vchodu do jaskyne, naznačuje, že ľudia tohto obdobia už poznali podzemné prostredie, čo možno považovať za významný krok v ľudskej modernite.

Pri opise dvoch prstencovitých štruktúr vedci uvádzajú, že jedna má rozmery 6,7 x 4,5 metra, zatiaľ čo druhá 2,2 x 2,1 metra.

"Celkovo bolo použitých približne 400 kusov kameňa, ktoré tvoria celkovú dĺžku 112,4 metra a priemernú hmotnosť 2,2 tony kalcitu."

- píšu autori štúdie.

Je zvláštne, že neandertálski stavitelia týchto bizarných stavieb nepoužívali celé stalaktity, zvyčajne si vybrali strednú časť a zahodili koreň a vrch. Dôkazy o používaní ohňa boli objavené na 123 stalaktitoch.

Nie je prekvapujúce, že analýza zanechala výskumníkom viac otázok ako odpovedí. Akú funkciu mali tieto štruktúry tak ďaleko od vchodu do jaskyne? Prečo sa väčšina ohnísk nachádzala na štruktúrach, a nie priamo na dne jaskyne? Odpovede na tieto otázky sa možno nikdy nedozvieme.

Hoci autori štúdie nedokážu odpovedať na žiadnu z týchto otázok, dospeli k záveru, že "skupina neandertálcov zodpovedná za tieto štruktúry mala úroveň sociálnej organizácie, ktorá bola zložitejšia, než sa doteraz predpokladalo pre tento druh hominidov".

Súvisiace články