Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Neuveriteľný nález v hrobkách: Takto sa liečilo v Egypte
Zdielať na

Neuveriteľný nález v hrobkách: Takto sa liečilo v Egypte

Pozrite si tiež archívne video o inovatívnej liečbe rakoviny.

Starovekí egyptskí liečitelia niekedy používali prekvapivé nástroje na pomoc trpiacim a ich kreativita sa vyplatila.

Objavenie ohňa na úsvite praveku prinieslo ľuďom nielen neustále svetlo a teplo, ale aj nehody z popálenín. Museli sa teda naučiť, ako im predchádzať, alebo keď už k nim došlo, ako zmierniť bolesť. Podľa egyptských záznamov spred 3500 rokov už vtedajšia medicína dokázala účinne liečiť popáleniny. Egyptskí lekári vyrábali lieky z rastlín, rôznych živočíšnych produktov a minerálov. Používali sa pri magických a náboženských obradoch na liečbu najvážnejších prípadov.

Podľa nástennej maľby nájdenej v hrobke sa na obkladanie popálenín používalo aj materské mlieko namočené v materskom mlieku dojčiat. Odborníci tvrdia, že mlieko od matiek dievčat sa na tento účel nepovažovalo za vhodné. Verilo sa, že pohlavie potomka určuje zloženie mlieka.

Obväzy z materského mlieka sa ukázali také účinné, že sa používali ešte celé stáročia.

Na zachovanom papyruse z roku 1500 pred n. l. sa spomína aj liečba popálenín medom a tukom. Okrem toho sa v starovekých záznamoch opisuje používanie bahna, výkalov (!), oleja a rastlinných výťažkov. Na liečbu popálenín sa používal aj med, aloe a kyselina trieslovinová.

Starí Egypťania nepoznali mikroorganizmy, ale zistili, že med a plesnivý chlieb nejakým spôsobom zabraňujú infekcii pri popáleninách. Na zmiernenie bolesti sa používal tymián, ópium a ľuľkovec zlomocný. Posledná menovaná rastlina je veľmi jedovatá, preto sa jej presné dávkovanie muselo prenechať odborníkovi.

Staroegyptská medicína bola v plienkach, ale zďaleka nie neúčinná. Cesnak a cibuľa sa používali vedome na zachovanie zdravia a predpokladalo sa, že zmierňujú príznaky astmy.

Staroegyptskí chirurgovia zašívali rany a opravovali zlomené kosti. Dokázali tiež amputovať choré končatiny, aby zachránili ľudský život. Samozrejme,  aj starovekí liečitelia zažívali sklamania, keď presne vedeli, kedy je zranenie natoľko vážne, že sa pacienta nedá zachrániť. Ale aj vtedy robili všetko, čo bolo v ich silách, aby zmiernili utrpenie svojho nešťastného spoločníka až do okamihu smrti.

Súvisiace články