Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tisícročia staré tajomstvo Veľkej egyptskej pyramídy odhalené
Zdielať na

Tisícročia staré tajomstvo Veľkej egyptskej pyramídy odhalené

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

Naozaj na vrchole pyramídy niečo dôležité chýba?

Veľká pyramída v Gíze, jeden zo siedmich divov starovekého sveta, je plná záhad. Jedna z najzvláštnejších súvisí s jej vrcholom: hoci zdola vyzerá špicato, v skutočnosti je na vrchole 10 metrov široká rovná plocha. Čo tam chýba?

Podľa starovekej tradície bol na pyramídy krátko pred dokončením umiestnený vrcholový kameň z dioritu, žuly alebo jemného vápenca, pokrytý zlatom alebo elektrumom. V období Strednej ríše bol tesaný zo žuly, často zdobený textom a symbolmi. V novopostavenej pyramíde tento kameň na vrchole žiaril ako jasná hviezda a bol najdôležitejším prvkom pyramídy.

Mala však pyramída v Gíze niekedy takýto kameň? Od nepamäti sa návštevníci pyramídy pýtajú, prečo na vrchole niečo chýba. Ani po viac ako dvetisíc rokoch nevieme, prečo je na vrchole pyramídy rovná plocha.

Vedci sa domnievajú, že zlatá farba symbolizovala bohatstvo a slávu faraónov. Podľa niektorých teórií kov absorboval slnečnú energiu a bol kľúčovou súčasťou stavby, podobne ako kľúč stroja.

Štúdia z roku 2018 naznačuje, že Veľká pyramída v Gíze pravdepodobne dokázala zhromažďovať elektromagnetickú energiu a koncentrovať ju vo svojej základni. Ruskí vedci experimentovali s modelom pyramídy, ale priznali, že na podporu svojej teórie použili predpoklady o stavebných materiáloch a dutinách v pyramíde.

Čo sa však stalo s hlavným kameňom?

Egyptské úrady sa domnievajú, že pred 2 500 rokmi pyramídu vykradli zlodeji, ktorí ukradli základný kameň a ďalšie poklady. Možno sa nikdy nedozvieme, či vrcholový kameň slúžil na nejaký tajomný účel, alebo bol len ozdobou. Pyramída si naďalej stráži svoje tajomstvá a čaká na budúcich bádateľov, ktorí možno rozlúštia záhadu a odhalia skutočný príbeh hlavného kameňa.

Súvisiace články