Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Unikátny objav pod pyramídami: Konečne vieme ako ich postavili
Zdielať na

Unikátny objav pod pyramídami: Konečne vieme ako ich postavili

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

Mohlo byť tajné bludisko pod pyramídami riešením stavby pyramídy?

Pyramídy v Gíze sú ohromujúce stavby, ktoré už tisíce rokov vzbudzujú úžas ľudstva. Tajomstvo ich stavby je však stále zahalené rúškom tajomstva a záhady systému tunelov pod pyramídami túto mystiku ešte umocňujú.

Objavovanie systému tunelov:

Existencia tunelov bola známa už v staroveku, ale až v 19. storočí sa začali skúmať. Prvé vykopávky uskutočnil taliansky bádateľ Giovanni Battista Belzoni, ktorý v roku 1817 vstúpil do komory pod pyramídou Hafre. V 20. storočí archeológovia vykopali ďalšie tunely na Gízskej plošine a dnes poznáme niekoľko kilometrov tunelových systémov.

Funkcia tunelov:

Vedci sa domnievajú, že kamenné bloky sa prepravovali z brehov Nílu k pyramídam a potom sa tunelmi prenášali do vnútra pyramídy. Je pravdepodobné, že na prepravu blokov sa používali koľajnice a navijaky.

Záhady tunelov:

Sieť tunelov je pre výskumníkov naďalej záhadou. Jednou z najväčších záhad je, kam tunely vedú. Archeológovia sa domnievajú, že niektoré z tunelov sú stále zasypané a mohli by viesť do ďalších komnát a sál.

Egyptským archeológom sa podaril fascinujúci objav:

V roku 2023 objavil tím egyptských archeológov nový tunel pod pyramídou Hafre. Tunel je dlhý 30 metrov a vedie smerom nadol. Vedci sa domnievajú, že tunel by mohol viesť do doteraz neznámej komory.

Budúcnosť:

Výskumníci budú pokračovať v skúmaní systému tunelov, aby sa dozvedeli viac o stavbe pyramíd a tajomstvách starovekého Egypta. Očakáva sa, že v budúcnosti sa vo vnútri tunelov objavia ďalšie fascinujúce objavy.

Význam systému tunelov:

Systém tunelov mohol zohrávať kľúčovú úlohu pri stavbe pyramíd. Okrem prepravy kamenných blokov mohli tunely poskytovať úkryt robotníkom pred horúcim púštnym slnkom. Výskumníci dúfajú, že ďalšie vykopávky systému tunelov umožnia nahliadnuť do výdobytkov staroegyptskej architektúry.

Súvisiace články